Er rijdt een afgestudeerd filosoof én bestsellerauteur in het peloton: Guillaume Martin

Socrates op de fiets (die omschrijving hebben wij niet bedacht, zo heet z'n boek..)

guillaume martin
  • Guillaume Martin Guillaume Martin

Dat er met Bauke Mollema een lezer in het peloton rondrijdt, mag zo onderhand bekend zijn, maar dat er ook een schrijver aanwezig is in de Tour is wellicht minder bekend. En niet zomaar de schrijver van een of ander flutboeketreeksromannetje, nee nee...

Cofidis-kopman Guillaume Martin is afgestudeerd filosoof en omdat hij ook nog aardig hard kan fietsen - hij staat achtste in het algemeen klassement van de Tour - heeft hij het boek Socrates op de fiets geschreven. In het boek wil Martin afrekenen met vooroordelen en duidelijk te maken dat er geen enkele reden is om onderscheid te maken tussen het hoofd en de rest van het lichaam.

De achterflaptekst belooft een doldwaas wielerfilosofisch avontuur: "Zo kan het gebeuren dat Heidegger in een greppel terechtkomt, Socrates de kop van het peloton overneemt en Sartre de Franse ploeg coacht. Een ding is duidelijk: fysieke topprestaties hoeven niet in strijd te zijn met intellectuele activiteiten. Socrates op de fiets is even speels als onderhoudend."

In Frankrijk verkocht het aardig goed, maar in Nederland vinden de recensenten het toch niet een onverdeeld succes. De recensent van De Volkskrant noemt het 'een ratjetoe' en die van Trouw is ook niet mals: 'van deze filosofische Tour de France word je niks wijzer.' Desalniettemin geïnteresseerd: hier kun je het kopen.