Na de Tour staat zaterdag het volgende topevenement voor de heren profs alweer op het programma: de Olympische wegrit. Van oudsher is de Olympische titelstrijd - mede door de kleine ploegen - een spektakelstuk van jewelste.
In Rio ging Greg Van Avermaet er met het goud vandoor na een fraaie wedstrijd, in 2012 won Vino na het veelbesproken gedoe met Uran en in 2008 werd Samuel Sanchez in Peking Olympisch kampioen na misschien wel de mooiste wielerwedstrijd ooit.
Zo'n scenario zit er ook in Tokio wel in, want het parkoers is er één om je vingers bij af te likken. 234 kilometer, vijf grote beklimmingen en bijna 5000 hoogtemeters. En dat alles in de zware Japanse omstandigheden (hitte met hoge luchtvochtigheidsgraad). In een profiel zien die bijna 5000 hoogtemeters in 234 kilometer er zo uit.
De eerste 80 kiklometer zijn zoals je ziet redelijk vlak, maar daarna is het klimmen geblazen. Eerst wacht het tweeluik Doushi Road (5,9 kilometer aan 5,7%) met na een kort stukje op een plateau de Kagosaka Pass (2,2 kilometer aan 4,7%).
De langste beklimming speelt zich af nabij de bekende 3776 meter hoge vulkaan Mount Fuji. Die rijden ze uiteraard niet helemaal op, maar de Fuji Sanroku mag er met zijn 14,5 kilometer lengte en een stijgingspercentage van gemiddeld 6 procent toch best zijn. Met de vulkaan op de achtergrond gaat het ongetwijfeld voor mooie plaatjes zorgen!
Maar het gaat niet om de plaatjes, het gaat om de medailles. En die worden misschien al wel verdeeld op de scherprechter van de koers: de nu al gevreesde Mikuni Pass, die top op zo'n 27 kilometer van de streep. De percentages van de 6,7 kilometer lange klim die je hieronder ziet, zeggen genoeg: op een vlakkere kilometer zo'n anderhalve kilometer voor de top alleen maar boven de 10 procent.
Na de Mikuni Pass blijven de renners andermaal op een plateau waar het ideaal mollemalen is. Eerst even kort dalen, daarna vlak en dan nog een kort klimmetje. Vervolgens wacht een afdaling van zo'n 10 kilometer naar het Fuji Speedway Circuit, waar de finish ligt na nog wat hupjes op en af.
Team NL, favorieten en tijden
Nederland rijdt de wegrit met Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en Yoeri Havik. Die eerste lijkt, zeker na z'n etappezege in de Tour het speerpunt. Weer zo'n solootje van 40 kilometer en hij is olympisch kampioen...
Havik is eigenlijk vooral een baanwielrenner die samen met Jan Willem van Schip in de koppelkoers voor goud gaat. Omdat Nederland ervoor heeft gekozen een extra teamsrpinter mee te nemen op de baan is er een 'echte' wegrenner minder aanwezig in Tokio. Maar Havik koerst ook op de weg, al zal hij er vermoedelijk wel na een kilometer of 100 de brui aan geven in de wegrit.
Naast Mollema moeten we uiteraard Wout van Aert in de gaten houden, vertoonde Alejandro Valverde stijging van het vormpeil aan het einde van de Tour, is ene Tadej Pogacar ook van de partij en maakt ook zijn landgenoot Primoz Roglic kans als hij is hersteld van z'n val in de Tour.
Je kijkt de koers vanaf 4.00 uur op NPO1, Sporza en Eurosport. De finish wordt rond een uur of 11 verwacht.
- Twitter Bauke Mollema