Wonderlijk verhaal uit de oude doos: hoe Nederland ooit olympisch baangoud verspeelde door een dronken tandemrijder

Wielrennen is een sport van verhalen en deze uit 1924 is er zeker eentje om nog eens na te vertellen...

wielrensters drank

Op het afgelopen Super WK sleepte Nederland de nodige medailles in de wacht; dat deden ze zeer waarschijnlijk niet knetterbezopen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar vroeger was dat toch niet zo, blijkt uit een verhaal dat sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Tandem

Hij diept op de verder ook zeer interessante website sportgeschiedenis.nl een mooi verhaal op uit 1924, toen de Spelen in Antwerpen waren en op de baan het onderdeel 'tandem' nog olympisch was. Namens Nederland zaten Gerard Bosch van Drakestein en Maurice Peters samen op de fiets.

Het duo lag op koers voor een gouden medaille totdat laatstgenoemde vlak voor de laatste bocht opeens slingerend naar boven stuurde op de baan. Frankrijk en Denemarken kwamen langszij en voor het Nederlandse duo restte het brons.

Tekst gaat door onder de advertentie

Cognac

Peeters zei na afloop zelf dat hij 'schrok van een harde schreeuw', maar jaren later kwam Bosch van Drakenstein met een heel ander verhaal waarin cognac de hoofdrol speelt. Peeters hield daar namelijk wel van en dronk er vaak een glaasje van voor de wedstrijd.

Hij spoorde zijn kompaan ook eens aan hetzelfde te doen: Bosch, jij neemt nooit doping, maar doe mij nu een plezier en drink voor de start een klein glaasje cognac. Heus, daar rijd je uitstekend op. In mijn cabine staat een flesje met een glaasje erbij."

Bosch van Drakenstein dronk een glaasje, maar toen hij na de wedstrijd terugkwam in de cabine kon hij alleen maar concluderen dat zijn tandemmaat het er wat meer van had genomen: hij trof er een compleet lege fles aan. Maurice Peeters bleek hartstikke dronken op de tandem te hebben gezeten!

Beeld: Cor Vos