HomeOlympische SpelenTokio | Heersend Nederland rijdt naar goud op teamsprint

Tokio | Heersend Nederland rijdt naar goud op teamsprint

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli hebben hun favorietenstatus op de teamsprint waargemaakt. De eerste medaille voor de baanploeg op de Olympische Spelen in Tokio!

Vooraf gold Nederland als de te kloppen ploeg. Op het wereldkampioenschap in Berlijn van zo'n anderhalf jaar geleden domineerden de Nederlandse baansprinters als nooit tevoren en ook op de individuele afstanden waren de Nederlandse sprinters toen ongenaakbaar. In de series reden de Nederlanders met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli. In de rest van het toernooi zou Jeffrey Hoogland de plaats van Büchli innemen. Nederland deed wat het moest doen in de kwalificatie en plaatste zich met de beste tijd. De Australiërs en Britten lagen echter niet ver achter; de Britten moesten slechts één tiende toegeven op Nederland, dat in de volgende ronde met Hoogland als enige nog een upgrade kon geven.

In de volgende ronde moest je je heat winnen en bij de beste twee landen qua tijd zitten om je als ploeg te plaatsen voor de finale. Nederland nam het op tegen Polen. De tegenstand was geen enkel probleem voor de Nederlanders, maar ze moesten flink aanzetten om de tijden van de Britten en Australiërs aan te tikken. Dat lukte uiteindelijk relatief gemakkelijk, want ook in deze ronde noteerde Nederland de snelste tijd. Deze keer vier tiende sneller dan de Britten, dat de tegenstander in de finale zou worden. De slotrenner van de Britten was Jason Kenny, een van de grootste baansprinters ooit.

In de finale reed Nederland een prima race en waren ze weer een tiende sneller dan de ronde ervoor, terwijl de Britten compleet uit elkaar werden geslagen door de starter. Slotrenner Kenny kon het wiel niet houden en kwam op een gapend gat te zitten. Met nog één ronde te gaan liet hij het zelfs enigszins lopen. Nederland stoomde rustig door en reed uiteindelijk onbedreigd naar de gouden medaille. De eerste baanmedaille op de Olympische Spelen in Tokio.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Remco Evenepoel beult zich af richting Vuelta: op 11-daagse stage in Alicante tot 44 fietsuren en 1400 kilometer

Remco Evenepoel is bezig aan een stevige trainingsstage in het Zuiden van Spanje. Dat...

Alexander Kristoff: ‘Tour als trainingskamp gebruikt’

Eigenlijk was het de bedoeling van Intermarché-Wanty-Gobert om Biniam Girmay uit te spelen in...

Interview | Christoph Roodhooft: ‘Mathieu heeft topvorm nooit aangetikt, Philipsen kan ook ver geraken in monumenten’

Christoph Roodhooft beleefde met zijn (samen met broer Philip) Alpecin-Deceuninck een enigszins ambivalente Tour...

Zdenek Stybar zat diep in de put: ‘Zag in dat ik hulp moest zoeken, googelde op depressie’

Zdenek Stybar kreeg de voorbije maanden zoveel slecht nieuws te verwerken dat hij stilletjes...

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.