Tokio | De baanfiets van de Britten: een futuristisch duur speeltje

Gelukkig gaan ze er niet harder mee dan de Nederlanders, maar het is wel een duur ding zeg!

britse fietsen

Het leverde ze niet de overwinning op in de teamsprint, maar de Britse baanploeg haalde wel weer het traditionele konijn uit de hoge hoed op de Olympische Spelen, waar ze altijd een tandje beter zijn dan gedurende de andere jaren. Het konijn in kwestie deze keer: de fiets.

De Britse baanfiets, de Lotus x Hope HB.T, is een haast futuristisch ruimteschip(je), dat een lieve duit kost. Naar verluidt zou hij namelijk, als je de prijs van alle unieke onderdelen bij elkaar optelt, zo'n 35.000 euro kosten.

Wat krijg je voor dat lieve sommetje? Nou, vooral een heel aparte voorvork en achtervork. Die bestaat uit twee delen en is vrij breed. De gedachte daarachter is dat de fiets de lucht rond de renner op die manier zo efficiënt mogelijk 'afbuigt' en daardoor zo aerodynamischer is dan bij een klassieke voor- en achtervork.

Uiteraard is de frame van de fiets van carbon, maar hij bevat ook 3D-geprinte titanium onderdelen om voor meer stevigheid en stijfheid te zorgen, onder meer daar waar het zadel aan de zadelpen vastzit.

Diezelfde techniek is ook gebruikt in het stuurtje. Voor de diverse verschillende baanonderdelen zijn allemaal specifieke stuurtjes gemaakt. Verder opvallend: de achterbanden die de Britten gebruiken hebben een groter volume dan we normaal zien op de baan.

Voor de liefhebber nog wat prijzen van de verschillende onderdelen van de fiets:
- Zadelpen: 1200 euro
- Stuurtje: tussen de 1800 en 4500 euro (afhankelijk van type stuur)
- Wielen: 2800 euro (per wiel)
- Frame: 18.000 euro

Overigens wordt/is de baanfiets ook doorontwikkeld tot een tijdritfiets voor op de weg, waarbij de schijfremmen geïntegreerd zijn. Het prototype is inmiddels af en het bedrijf Hope hoopt de fiets volgend jaar te kunnen presenteren.

Bronnen voor dit artikel: www.cyclingnews.com, www.cyclingtips.com

Een vooraanzicht van de aparte fiets als-ie versnellingen, remmen en een tijdritstuurtje heeft. Beeld: Hope