doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Column | Mijn Olympische droom voor 2024: Van der Poel en Van Aert samen op de tandem

Onze redacteur neemt je mee in zijn niet eens zo heel onrealistische droom. Daar moet alleen nog wel het een en ander voor gebeuren...
@media (max-width: 679px){#fig-614ae5ab27f65 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614ae5ab27f65 img{#fig-614ae5ab27f65 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-614ae5ab27f65 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614ae5ab27f65 img{#fig-614ae5ab27f65 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-614ae5ab27f65 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614ae5ab27f65 img{#fig-614ae5ab27f65 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

De twee kennende droomt Mathieu er van olympisch goud op de mtb en Wout van olympisch goud op de tijdrit. Maar ik heb een andere droom: samen goud op de tandem bij de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Dat klinkt als een utopie, maar zo is het nie (Dat rijmt dus het is waar; huur me in voor meer rijmende slogans...)

Een aantal dingen in het wieleruniversum kwam namelijk op zo'n manier samen in mijn leven dat ik me serieus hard wil maken voor het duo Van der Poel/Van Aert op de olympische tandem.

Allereerst: deze week kwam ik erachter dat de tandem ooit een olympisch onderdeel was bij het baanwielrennen. In een maf verhaal dat ik tegenkwam op de website sportgeschiedenis.nl (en ook op deze website schreef ik erover) las ik erover: in 1924 verspeelde Nederland een gouden medaille op de Spelen in Antwerpen doordat de voorste van de twee Nederlandse tandemrijders vlak voor de koers een fles cognac achterover klokte en slingerend over de baan reed.

Dan is er de kwestie Wout van Aert. Met een kleine v tussen Wout en Aert. Dat is belangrijk, want die kleine v duidt op Nederlandse komaf - en dat klopt, want de opa en oma van Wout waren zo Nederlands als kaas, molens en baanwielrennen. Ook daar schreef ik al eens over, maar als Wout niet naar Nederland wil komen, halen we heel België wel hierheen: het herstellen van wat in 1830 helemaal verkeerd ging.

Toen gingen Nederland en België uit elkaar offcieel uit elkaar en later mondde dat uit in de hit van Acda & De Munnik 'Van Aert van jou, Van der Poel van mij'. Maar als je uit elkaar gaat, kun je ook weer bij elkaar komen en dat is precies wat we gaan doen - winnen we bij het mannenhockey ook weer gewoon goud!

Als dat geregeld is, nog even lobbyen voor de terugkeer van de tandem bij de UCI en IOC en niets staat de letterlijke droom die ik eerder al eens had nog in de weg. Want ook daar geldt: wat eens op de olympische kalender stond (tot 1972!) kan daar ook weer terug op. Bij het argument 'Van der Poel en Van Aert samen op één fiets' gaan de harten van de sportbobo's toch ook sneller kloppen?

En dan is het dus nog maar drie jaar wachten voor de letterlijke droom uitkomt die ik een paar maanden geleden al had, want toen zag ik ze in diepe slaap al eens 'echt' samen op een tandem zitten - het zal je niet verbazen dat ik daar eerder over schreef.

Destijds had ik er nog geen gouden medaille bijgedroomd, maar ik heb wel eens gehoord dat je groot moet durven dromen. Dus dat doe ik bij dezen: Mathieu van der Poel en Wout van Aert highfivend op een tandem in Parijs, de nationale vijfkleur (onze vlag is dan zwart-geel-rood-wit-blauw) om hun lijven en feesten maar. Daarna het podium het nieuwe volkslied: Snollebollekes.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws