HomeOlympische SpelenDit verdienden de Nederlandse wielrenners op de Olympische Spelen

Dit verdienden de Nederlandse wielrenners op de Olympische Spelen

Een olympische medaille is niet alleen een prachtige bekroning van vaak jarenlang hard labeur, er zit ook een financieel voordeel aan. NOC*NSF beloont namelijk elke medaille met een premie en voor de Nederlandse wielrenners en wielrensters rinkelde de kassa soms lekker.

Ten eerste is zo'n medaille natuurlijk al het nodige waard, maar we gaan er niet vanuit dat de renners en rensters hun felbegeerde plakken zomaar van de hand gaan doen. Van NOC*NSF krijgen alle medaillewinnaars en -winnaressen een bonus en dat zijn best fikse bedragen: €30.000 voor goud, €22.500 voor zilver en €15.000 voor brons. Daar moet nog wel inkomstenbelasting over betaald overigens.

Overigens wordt alleen voor de eerste medaille de volle mep overgemaakt. De tweede medaille die een atleet wint levert tweederde van het oorspronkelijke bedrag op, de derde ‘slechts’ één derde van dat bedrag. De kleur (goud, zilver of brons) maakt daarbij niet uit. Dit is nadelig voor Annemiek van Vleuten, die eerst zilver in de wegrit en daarna goud op de tijdrit won.

Voor teamsporters (zoals op de teamsprint) is de verdeling dan ook weer wat anders. NOC*NSF hanteert daar een formule voor, namelijk de vergoeding voor individuele deelnemers keer de wortel van het aantal deelnemers gedeeld door het aantal deelnemende teams. De baansprinters verdienden elk €11.250 met hun gouden plak. Voor Lavreysen was het wedstrijdprogramma dus ook nadeling. Omdat hij zijn gouden medaille op de sprint won nadat hij goud won de teamsprint ontvangt hij voor zijn individuele goud van NOC*NSF niet €30.000, maar €20.000. Het was voor Lavreysen dus lucratiever geweest wanneer de individuele sprint voor de teamsprint was verreden.

Verdiende premies door Nederlandse wielrenners

Harrie Lavreysen, Goud op de teamsprint, goud en brons individueel: €36.250

Annemiek van Vleuten, zilver en goud: €42.500

Jeffrey Hoogland, goud op teamsprint en zilver individueel: €26.250

Niek Kimman en Shanne Braspennincx, goud: €30.000

Matthijs Büchli, Roy van den Berg, goud op teamsprint: €11.250

Tom Dumoulin, zilver: €22.500

Kirsten Wild, Merel Smulders, Anna van der Breggen, brons: €15.000

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: ‘Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen’

Op de slotdag van deze Giro gaan we 5 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam. Een reconstructie.

Meer zoals dit

De volgende olympische spelen kunnen we wedden op wielrennen

Dat je het nu alvast goed in je oren knoopt en alles uit de wielerwereld in de gaten houdt!

Ligtlee over reacties op social media: ‘Geschrokken van vervelende, ongevraagde harde berichten’

Vijf jaar na haar gouden plak op de keirin was Elis Ligtlee weer actief op de Olympische Spelen. Niet als baanrenster, maar als analist voor de NOS. Ze kreeg daar positieve reacties op, maar ook nare reacties. Over haar uiterlijk. Op Instagram vertelt ze dat ze daarvan is geschrokken en ze roept op om wat liever voor elkaar te zijn.

Van Riessen viert verjaardag in Japans ziekenhuis: ‘Weet niets meer van de crash’

Voor Laurine van Riessen ziet haar 34ste verjaardag er anders uit dan ze op voorhand had verwacht. Na een zware val op de olympische keirin ligt ze in een Japans ziekenhuis. Gelukkig is haar vriend Matthijs Büchli er ook nog. Hij regelde taart en slingers voor de onfortuinlijke renster, die zich niets meer van de val kan herinneren.