Interessante weetjes over de Vuelta-deelnemers

Hoeveel renners wonnen al een rit in Spanje? Hoeveel renners maken hun debuut in een grote ronde? Wie kunnen hun hattrick aan etappezeges in alle grote rondes completeren?

Vuelta

31

31 renners die zaterdag starten aan de Ronde van Spanje wisten in het verleden een rit te winnen. Dat komt neer op 18,5 procent van het peloton. Movistar is de ploeg met de meeste ritwinnaars, want bij de Spaanse ploeg zegevierden Imanol Erviti, Alejandro Valverde, Miguel Ángel López, Enric Mas en Nelson Oliveira ooit eens in de Vuelta. Opvallend: bij de sterrenploeg van Ineos Grenadiers staat iedereen nog droog.

2

Twee renners van de 168 die aan de start staan kunnen in deze Vuelta a España hun hattrick aan ritzeges completeren. De kans dat Arnaud Démare dat bij zijn eerste deelname aan de Vuelta gaat doen, is best groot. Voor Omar Fraile is die kans minder aannemelijk. De Spanjaard heeft zijn stempel al op de geschiedenis van de Vuelta gedrukt door twee keer de bergtrui te winnen, maar Fraile gaat op zoek naar die zo gewenste ritzege.

Démare in de Tour de France

28

28 van de zaterdag startende renners stonden ook aan de start van de Tour de France. Al reed iemand als Primoz Roglic de Tour niet uit. Bij Team Jumbo-Visma hebben ze vier renners opgesteld die in ieder geval een gedeelte van de Tour in de benen hebben. Maar ook hier leidt Movistar het klassement weer, want de Spanjaarden stellen met Erviti, Valverde, Verona, Mas en López vijf renners op die ook in Frankrijk deelnamen.

40

Haast logischerwijs is Spanje het land dat de meeste renners afvaardigt. In totaal liefst veertig, waarmee het peloton voor 23,8 procent bestaat uit Spanjaarden. Ter vergelijking: tijdens de Tour de France hadden de Fransen 33 deelnemers.

35

Vorig jaar debuteerden onder anderen Thymen Arensman, Ide Schelling en Kevin Inkelaar in de Vuelta a España. Dit jaar geen Nederlanders tussen de grote ronde debutanten, maar toch hebben liefst 35 renners nog nooit drie weken achter elkaar gereden. Onder anderen Jay Vine, Tom Pidcock, Quinn Simmons, Maxim van Gils en Andreas Kron maken hun debuut in een grote ronde. Zoals we eerder schreven verwachten we zeker van die laatste vier knalprestaties in Spanje.