Vuelta | We gaan sprinten! Of slaat de wind toe?

Met Primoz Roglic in de rode leiderstrui gaat het peloton verder in de regio Burgos. Voor een tweede etappe, die grotendeels vlak is. Kansen voor Fabio Jakobsen!

Vuelta

Parkoers: eerste beurt voor de sprinters

Het is al meer dan eens gebeurd dat de eerste rit in lijn een kolfje naar de hand van klimmers was. In 2021 is dat niet het geval, want na de tijdrit is de beurt aan de sprinters. In Spanje is het altijd afwachten hoe het parkoers daadwerkelijk gaat zijn, maar afgaande op het profiel van de etappe is de kans klein dat het niet in een massasprint gaat eindigen. Al blijft de kans aanwezig dat de wind roet in het eten gaat gooien. Laten we het hopen.

Favorieten

Ieder jaar is het afwachten welke sprinters aan het vertrek staat in de Vuelta a España. Er zijn jaren geweest dat - met alle respect - Gianni Meersman, Jempy Drucker en Jens Keukeleire een massasprint konden winnen in Spanje. Dit jaar zijn de sprinters van een niveau hoger, want met Fabio Jakobsen, Arnaud Démare en Jasper Philipsen staan er sprinters aan het vertrek die hun sporen hebben verdiend. Andere renners die meedoen: Michael Matthews, Alberto Dainese, Riccardo Minali, Magnus Cort en de nog jong Belg Jordi Meeus.

Profiel

Geschiedenis: de hattrick van Alessandro Petacchi in Burgos 

Wie de meeste ritzeges in de Tour de France achter zijn naam heeft, is geen moeilijke vraag voor de doorgewinterde wielervolger. Wat betreft de Vuelta a España is dat al een stuk moeilijker. Het is Delio Rodríguez, die in totaal liefst 39 etappes won. De renner die het dichtstbij kwam van Rodríguez is Alessandro Petacchi. De Italiaan won in totaal twintig etappes in Spanje. Drie van die ritten pakte de rassprinter in Burgos (2002, 2004 & 2005). Opvallend: in al die etappes eindigde Erik Zabel op de tweede plek. Tot mei dit jaar was de inmiddels 47-jarige Petacchi geschorst. Hij zou betrokken zijn geweest bij de Oostenrijkse dopingzaak Operation Aderlass. Zijn ex-ploegmaat Danilo Hondo zou eind 2020 hebben toegegeven dat hij en Petacchi samen bloeddoping gebruikten op hun hotelkamer.

Streek: ontstaansplek van de Dominicanen

Startplaats Caleruega heeft geen al te lange geschiedenis met de wielersport. In 2016 begon er een etappe in de Ronde van Burgos, die uiteindelijk gewonnen werd door Sergio Pardilla. De Spanjaard bleef onder anderen Alberto Contador en Simon Yates voor. Dat Caleruega niet zo’n populaire bestemming is, valt wel te begrijpen. Er woonden begin 2016 namelijk maar 475 mensen. Caleruega is vooral bekend als geboorteplaats van de heilige priester Dominicus Guzmán, die aan de basis staat van de katholieke stroming Dominicanen. De Dominicanen vormen een Rooms-Katholieke bedelorde die in 1215 werd gesticht met als doel om het evangelie te verkondigen. In Caleruega is nog een besloten vrouwenklooster gevestigd. Het zal ongetwijfeld in beeld komend tijdens de openingsfase van de etappe.