Adrie van der Poel: 'Misschien moet Mathieu niks meer rijden dit seizoen' 

Van der Poel senior weet meer over de rugproblemen van z'n zoon en laat z'n gedachten de vrije loop.

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Gisteren ging er een streep door het WK mountainbike van komend weekend in het Italiaanse Val di Sole. Geen Mathieu van der Poel aan de start aldaar door z'n aanhoudende rugproblemen, al zei de ploeg daar wel bij dat hij aan de betere hand is.

Goed nieuws dus voor de overige doelen (na de Benelux Tour zijn dit vooral het WK en Parijs-Roubaix) dit najaar zou je zeggen, maar vader Adrie van der Poel tempert in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad het enthousiasme. Hij komt er met een opvallend plannetje.

"Misschien moet hij overwegen om niks meer te rijden en vol gaan voor een crosswinter. Het schiet niet op om te starten in de Benelux Tour om na drie dagen vast te stellen dat het toch niet gaat. Op dit moment ben je achter de feiten aan het aanlopen. Een WK of Parijs-Roubaix rijden op halve kracht, dat heeft geen zin."

Van der Poel senior maakt wel een voorbehoud. "Als Mathieu deze week zonder pijn kan trainen, is het ineens een ander verhaal. Dan kan je in de Benelux Tour testen of je ook zonder problemen kan koersen. Ik weet zeker: als hij kan rijden, zal hij ook rijden en Mathieu is slim genoeg om dat zelf in te schatten. Duurtrainingen kan hij afwerken, maar bij specifieke inspanningen voelt hij pijn. Dat is al een hele tijd zo."

Waar de rugpijn precies vandaan komt, weet papa ook niet, maar hij heeft tot wel z'n vermoedens. "Volgens mij is Mathieu voor Albstadt ook een keer gevallen op training. Het is echt een samenloop van omstandigheden geweest. In een race heb je altijd situaties waar je rug een ‘draai’ krijgt omdat je bruusk een valpartij wil vermijden. En dan kwam die vak op de Spelen er nog overheen natuurlijk."

Ondertussen denkt vader Adrie dat de situatie op de lange termijn misschien nog niet eens zo slecht is voor zijn zoon. "Als die val één positief randje heeft, dan is het dat Mathieu echt heeft moeten luisteren naar zijn lichaam. Zolang je succes hebt, ‘verwaarloos’ je de rugpijn om een groot woord te gebruiken."