Vuelta | Klassementsrenners moeten met de billen bloot

Met Odd Christian Eiking in het rood gaat de Vuelta a España de bergen in. Gaat Primoz Roglic meteen toeslaan en de leiderstrui weer overnemen?

Roglic

Parkoers: Klassementsrenners moeten met de billen bloot

Een geluk bij een ongeluk voor de sprinters. Het is dan weliswaar een loodzware bergetappe, maar de eerste tachtig kilometer zijn relatief makkelijk. Vanaf dan volgt een tweetrapsbeklimming van derde categorie en vervolgens eerste categorie. De Puerto Berzocana is 6,7 kilometer aan 6,4 procent, terwijl Alto de Collado de Ballesteros 2,9 kilometer is aan liefst 13,6 procent.

Of het daar al volle bak zal gaan, is niet aannemelijk. De top van de beklimming ligt tenslotte op zo’n 63 kilometer van de meet. Wat wel duidelijk is, is dat de inspanning in de benen gaat zitten. En genoeg energie blijft gevraagd, want de finish is getrokken op de Pico Villuercas (16,3 kilometer aan 6,3 procent). De zwaarste kilometer is 10,7 procent.

Profiel van de rit

Favorieten

Net als in eerdere bergritten is de vraag of de vroege vlucht de ruimte krijgt. Vanwege de vlakke aanloop is het moeilijker om als klimmer weg te rijden van de favorieten, maar mocht dat lukken dan kun je jongens als Romain Bardet, Richard Carapaz, Wout Poels, Steven Kruijswijk, Mauri Vansevenant, Michael Storer en Clément Champoussin vooraan verwachten. Zij hebben meer dan genoeg achterstand om ruimte te krijgen.

Als het een strijd tussen de klassementsrenners gaat worden, dan zullen de geijkte namen vooraan te zien zijn. De grootste favoriet is dan zonder twijfel Primoz Roglic. Gevolgd door Adam Yates, Enric Mas, Jack Haig, Egan Bernal en Miguel Ángel López. Op een goede dag kan ook Sepp Kuss mee met de beste renners, maar het is de vraag of de Amerikaan zelf eens hoog kan blijven in het klassement en over een ruime week een top 10-notering uit de brand kan slepen.

Geschiedenis: De wonderlijke opmars van José Antonio Pecharroman

De renners finishen in de regio waar de wieg stond van José Antonio Pecharroman, een van de grootste eendagsvliegen ooit in het peloton en volgens Patrick Lefevere de grootste misser die hij ooit heeft begaan. Pecharroman won in 2003 vanuit het niets zowel de Euskal Bizikleta als de Ronde van Catalonië.

Pecharroman had de ploegen voor het uitkiezen en koos voor het Quick Step van Lefevere. Het liep uit op een grote deceptie, want de Spanjaard reed in twee jaar geen enkele noemenswaardige uitslag. In de Ronde van Spanje van 2005 werd hij zelfs buiten tijd gereden. Pecharroman kon zijn biezen pakken en noemde het jaren later ‘de ergste tijd uit zijn leven.’ In 2007 stopte hij, mede door een positieve dopingtest.

Streek: In het decor waar de battle van de Sierra de Guadalupe plaatsvond

De finish van de veertiende etappe is getrokken op het hoogste punt van de Sierra de Guadalupe, ook wel de Sierra de Villuercas. Dit bergachtige gebied was een belangrijke plek tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

In dit gebergte troffen zo’n negenduizend soldaten van de Republiek Spanje zo’n vierduizend strijders van de nationalistische groepering die dictator Francisco Franco steunde. De battle vond plaats in de begintijd van de Spaanse Burgeroorlog, die begon met de coup van de nationalisten in juli van 1936.