HomeVuelta a EspañaVuelta | Bardet heeft Vuelta-ritzege binnen

Vuelta | Bardet heeft Vuelta-ritzege binnen

Romain Bardet heeft Team DSM een derde ritzege in de Vuelta España bezorgd. De klimmer was verreweg de sterkste renners uit de vroege vlucht.

Een kopgroep van achttien renners zou zich al vrij snel losmaken van het peloton. Enkele van de vroege vluchters: Romain Bardet, Tom Pidcock, Arnaud Démare, Sep Vanmarcke, Jay Vine, Kevin Geniets, Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme, Dani Navarro, Jesus Herrada, Matthew Holmes, Jan Tratnik en Jens Keukeleire. Al vrij snel werd duidelijk dat de kopgroep een vrijgeleide naar de dagzege kreeg, want Intermarché Wanty Gobert van leider Odd Christian Eiking deed geen poging om de vlucht onder controle te houden.

Op de steile voorlaatste klim (gemiddeld 14 procent) kwamen Bardet en Holmes naar voren als beste klimmers vooraan. Pidcock viel wederom tegen en moest de rol lossen. De top lag echter dusdanig ver van de meet, waardoor de Brit na een flinke achtervolging kon terugkeren. Er was een tijdje een status quo in de koers, totdat Jay Vine ineens op z'n plaat ging. De Australiër van Alpecin-Fenix wilde een bidon aannemen, maar leunde naar de auto waarna hij de macht over het stuur verloor. Hij bleef even liggen op de weg en leek er de brui aan te moeten geven, maar even later zat Vine doodleuk weer in de kopgroep.

De kopgroep hoefde ondertussen niets te vrezen van de klassementsrenners, want die vatten de slotklim aan met een achterstand van een klein kwartier. Richting de slotklim besloot Nicolas Prodhomme van Ag2r Citroën Team eieren voor zijn geld te kiezen. De Fransman ging solo verder op jacht naar de dagzege. Achter hem was Zeits de eerste achtervolger. De groep met Bardet, Herrada, Vine, Pidcock en Champoussin reed weliswaar een flink stuk van de voorsprong af, maar vervolgens viel het weer stil vanwege de gebrekkige samenwerking en aangezien de slotklim stukken kende die niet superzwaar waren.

Prodhomme reed tot zes kilometer van de meet in z'n eentje op kop, maar hij zag Zeits als eerste terugkeren vooraan. Alleen was Bardet op de steilste stukken weggereden van de rest en reed hij in snel tempo terug tot aan de kop van de koers. De klimmer van Team DSM besloot direct weg te rijden van Prodhomme en Zeits. Herrada en de gehavende Vine gingen nog wel in de achtervolging, maar kwamen uiteindelijk veel te kort om het nog spannend te maken. Bardet schonk Team DSM daarmee een derde overwinning deze Vuelta a España.

In de groep met favorieten deed Cofidis met Guillaume Martin een gooi naar de rode leiderstrui, maar die werd al vrij snel tenietgedaan. Lange tijd gebeurde er vervolgens niet en reed Team Jumbo-Visma gestaag tempo op kop. Maar er wachtte nog een heel steil stuk in de laatste kilometer. Iets daarvoor ging Miguel Ángel López ten aanval, maar Team Jumbo-Visma hield de Colombiaan in het zicht en Roglic zorgde in de slotfase ervoor dat hij slechts een handvol seconden verloor.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Trainer Evenepoel: ‘Zonder vraagtekens aan de start van de Vuelta’

Evenepoel is een heel andere renner dan toen hij anderhalf jaar geleden aan de...

Remco Evenepoel stelt realistische Vuelta-doelen: ‘Een ritzege en een top-10-notering’

Remco Evenepoel ging na zijn demonstratie in de Clasica San Sebastian kort in op...

Geen Pogacar in de Vuelta, wel in de Clasica San Sebastian

Geen Pogacar in de Vuelta. Dat is verrassend maar begrijpelijk. Oorspronkelijk werd de Sloveen...