Tizanidine (spierverslappend middel) aangetroffen in haarmonsters Bahrain Victorious na Tour-inval

Dat publiceert het gezaghebbende National Institute of Health. Lees hieronder hoe het zit.

bahrain victorious
  • Bahrain McLaren Bahrain McLaren

Je weet waarschijnlijk nog wel dat de Franse politie de afgelopen Tour vlak voor een Pyreneeënrit een inval deed in het hotel van Bahrain Victorious. Renners moesten bijvoorbeeld hun telefoon inleveren, maar er werden ook haarmonsters afgenomen.

In een medische publicatie onder de veelzeggende (ahum) kop 'Liquid chromatography-tandem mass spectrometry and confirmation by liquid chromatography-high-resolution mass spectrometry hair tests to evidence use of tizanidine by racing cyclists' schrijft National Institutes of Health dat er in die haarmonsters tizanidine is aangetroffen.

Er staat in dat rapport overigens niet expliciet dat het om renners van Bahrain Victorious gaat; men spreekt van racing cyclists. Toch hoef je geen Sherlock Holmes te zijn om te kunnen deduceren dat het om de renners van die ploeg moet gaan.

First things first: tizanidine staat niet op de dopinglijst van het WADA. Maar het is ook niet zo dat je het even bij de drogist koopt, om de Engelse woorden van het NIH ("The drug is not prohibited by the World Anti-Doping Agency but, for therapeutic purposes, can only be obtained via a nominative temporary use authorization") vrij te vertalen.

De Franse autoriteiten zouden specifiek verzocht hebben om de haarmonsters op tizanidine te testen. Tizanidine is een middel dat spierverslappend werkt en onder andere wordt gebruikt door MS-patienten en mensen met spasmen. Het is onduidelijk welk (positief) effect het op topsporters zou kunnen hebben.

Update: Thijs Zonneveld meldt wat voor effect het zou kunnen hebben

Nieuws
  • Cor Vos