Video | Welke bikkel zet deze twee monsterbeklimmingen op de bucketlist (stijgingspercentages tot 45%)?

Hierbij vergeleken zijn de klimmen in de laatste week van de Giro een verkeersdrempel... Bekijk de beelden maar hieronder. Brrrrrrrrr!

steile beklimming

We dachten eigenlijk dat we met de Zoncolan, de Angliru en de Mortirolo de steile geitenpaadjesklimmen wel zo'n beetje gezien hadden, maar we stuitten op het YouTube-kanaal van de Sloveen Jiri Fikejz en hij bleek twee video's van beklimmingen op z'n account te hebben staan die nog wel een stukje extremer zijn. Kijk en huiver...

De Pozza San Glisente

De eerste klim de Pozza San Glisente, een stukje ten zuiden van de Stelvio en ten westen van het Gardameer gelegen. 8,6 kilometer lang aan 16,1 procent gemiddeld. Maximaal gaat het 37 procent omhoog en er zitten ook twee kilometer van 22,3 procent in.

Het profiel, recht omhoog! | Beeld: flamme-rouge.eu
Jiri heeft ook de KOM. Met 8,4 kilometer per uur... | Beeld: Strava

De Scanuppia

Ietsje korter, maar wel misschien wel zwaarder vanwege de nog idiotere stijgingspercentages is de Scanuppia. Deze klim is gelegen in/aan de voet van de Dolomieten, tussen het Gardameer en de plaats Levico Terme. In een natuurpark doemt het onding op. 45 procnet maximaal en 7,1 kilometer lang 18 procent.

Het donkerrode profiel van de klim. | Beeld: climbbybike.com

P.S. Mocht je zelf daadwerkelijk enthousiast zijn geworden na het zien van deze beelden, dan wensen we je a) natuurlijk heel veel succes, en b) zal het je ook al zijn opgevallen dat het wegdek niet echt optimaal is (behalve dat het recht omhoog gaat dan hè..). Een wegfiets lijkt daarom een iets te grote uitdaging. Jiri rijdt ze op z'n gravelbike op. Hou daar dus rekening mee!

Update: een lezer stuurt ons in de Facebook-chat door dat je de Scanuppia alleen op mag fietsen bij bepaalde evenementen. Hou daar dus ook rekening mee.

Beeld: YouTube Jiri Fikejz | Video: YouTube Jiri Fikejz

Zelf in het zadel
  • YouTube Jiri Fikejz
  • YouTube Jiri Fikejz