HomeAchtergrondInterview | Ide Schelling: ‘Het lijkt me niet gek dat ik een...

Interview | Ide Schelling: ‘Het lijkt me niet gek dat ik een vrijere rol ga krijgen in de Amstel en Luik’

Ide Schelling (23) was een van de grote Nederlandse verrassingen van 2021. Met zijn aanvalslust liet hij zich gelden in het voorjaar en tijdens de Tour de France.

De laatste weken zien we op het Instagram-account van Ide Schelling weer de ene na de andere vrolijke story. Schelling met een zeehond of Schelling die zich verwondert over tientallen surfers in slecht weer. Daarvoor was de Hagenaar zeker drie weken offline. Samen met zijn vriendin genoot hij van een vakantie in Mexico.

“Dan doe ik ook helemaal niets. Ik heb überhaupt niet nagedacht over sporten”, vertelt hij tegen Wieler Revue. “Maar het was een actieve vakantie en stiekem ben je dan nog best bezig met het onderhouden van je conditie.”

De eerste keer weer op de fiets voelde gek, erkent Schelling. “Dan denk je echt: huh, is dit mijn fiets? De eerste week gaat niet bepaald van harte, maar het viel me dit jaar eigenlijk wel mee. Al snel voelde het weer goed. Het is daarnaast de bedoeling dat ik de komende tijd een aantal strandraces ga rijden indien mogelijk. Dat vind ik onwijs leuk om te doen.”

Sociaal leven

Schelling kende in 2021 het seizoen van zijn doorbraak met mooie prestaties in de Tour de France en Amstel Gold Race. In de Brabantse Pijl zat hij echter het dichtst tegen de wereldtop. Met een vierde plaats tot gevolg. “Maar toen Van Aert en Pidcock aanvielen, werd ik letterlijk uit het wiel gereden. Toch zeker twintig op tweehonderd meter. Daarin zit nog een verschil, maar dat is niet erg. We hebben het wel over absolute wereldtoppers.”

Zege in Aargau

Schelling is nu twee jaar prof, maar hij vertelt eerlijk dat hij niet volledig meegaat in de gekte van topsport. Zijn sociale leven is even belangrijk. “Ik weet dat veel renners hun sociale leven als beperkt ervaren, maar ik laat zien dat het anders kan. Ik heb allesbehalve problemen ermee. Je moet niet alles te serieus nemen. Ik ben al een paar keer op vakantie geweest met vrienden en voordat zij uit bed kwamen, had ik al een training achter de rug.”

Diezelfde vrienden kwamen hem aanmoedigen in Parijs op de laatste dag van de Tour de France. “Supermooi was dat. Ik had ze uitgenodigd voor een feest met de ploeg. Dat was op een boot op de Seine. Alle sponsors waren erbij en de meeste gasten hadden één iemand meegenomen, maar ik kwam aanzetten met een lijst van vijftien personen, haha. Ze brachten een beetje leven in de brouwerij, ja.”

Team Jumbo-Visma

Dat zoiets kan is een van de redenen dat Schelling zo goed bij BORA-hansgrohe past en afgelopen jaar zijn contract verlengde. “Die keuze was vrij makkelijk. Ik zag geen reden te vertrekken. Jumbo-Visma had inderdaad interesse, maar ik heb nooit een gesprek met ze gehad. Ik ben op zich best vatbaar voor dat nationalistische van de ploeg, maar bij BORA-hansgrohe kan ik gewoon koersen op een manier die ik leuk vind.”

In 2021 had Schelling in de heuvelklassiekers Maximilian Schachmann voor zich, maar hij kan zich voorstellen dat er iets zal veranderen. “Dat is niet per se ter sprake gekomen, maar zoiets spreekt ook voor zich. De ploeg ziet ook dat ik beter ga rijden. Er gaan meer kansen komen volgend seizoen. Of dat ook in de Gold Race en Luik gaat zijn, is afwachten. Maar het lijkt me vooralsnog niet gek dat ik een vrijere rol ga krijgen in zulke koersen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...