HomeAchtergrondDankbare De Plus: 'Ik heb vaak berichtjes gehad van Brailsford, die zei...

Dankbare De Plus: ‘Ik heb vaak berichtjes gehad van Brailsford, die zei dat het in het DNA van de ploeg zit mensen te steunen’

Laurens De Plus was bij Team Jumbo-Visma een van de beste klimknechten van het peloton, maar sinds de coronacrisis was het kommer en kwel voor de Vlaming.

In de Tour de France 2019 was hij trouwe helper van Steven Kruijswijk, in de UAE Tour van datzelfde jaar leverde hij Primoz Roglic zowat af aan de eindstreep en zelf bouwde hij aan zijn erelijst door de Benelux Tour te winnen. Sindsdien is er weinig meer vernomen van Laurens De Plus, die in 2021 de overstap maakte van Team Jumbo-Visma naar concurrent INEOS Grenadiers.

Corona en blessureleed gooiden echter al zijn doelen voor 2020 en 2021 in het water. Hij kampte met langdurige vermoeidheid die niet was te plaatsen. Toch twijfelde De Plus nooit over zijn herstel. “Ik moet mijn ploeg wel dankbaar zijn. Veel teams zeggen dat ze er zijn als het slecht gaat, maar deze ploeg doet dat echt”, vertelt hij tegen Sporza.

“Ik heb vaak berichtjes gehad van Dave Brailsford”, gaat De Plus verder. “Die zei dat het in het DNA van deze ploeg zit om mensen door dik en dun te steunen. Hij weet wat het is om met je gezondheid te sukkelen. Het is wel waar dat deze periode confronterend was. Op de Spelen in Rio was ik er nog bij, in Tokio lag ik kapot in bed te rusten.”

Laurens De Plus met beestenwerk voor Steven Kruijswijk

De hele zomer lang deed de klimmer vrijwel niets. Enkel rusten. Sinds 1 september zit De Plus weer op zijn fiets een langzaamaan merkt hij dat zijn oude zelf terugkeert. “Ja, ik heb doelen, maar daar durf ik me niet over uit te spreken. Ik moet flexibel zijn met mijn programma. Je weet dat er anders verwachtingen komen en die heb ik liever niet. Ik kijk er zo naar uit om weer te tonen wat ik waard was voor covid.”

Voor nu is het vooral zaak om weer plezier te krijgen in fietsen, vertelt De Plus. “Dat heeft Dave Brailsford ook gezegd. Daar sluit ik me bij aan. Dan komt de rest wel vanzelf. Ik ben de ploeg enorm dankbaar. Dat heb ik al 100 keer gezegd en dat zal ik blijven doen. Het seizoen zal geslaagd zijn als ik constant ben, als er geen zorgen zijn, als ik bergop met de besten meekan. Maar over resultaten spreek ik me niet uit.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Herstel Roglic gaat langzaamaan goede kant op: ‘Ik kan mijn arm nog niet helemaal strekken, maar iedere week gaat beter”

Dat heeft natuurlijk een specifieke reden, want de Sloveen werd geopereerd aan zijn schouder....

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...