HomePelotonpraatDamiano Caruso verhuisde bijna naar belastingparadijs San Marino, maar bedacht zich: 'Strookt...

Damiano Caruso verhuisde bijna naar belastingparadijs San Marino, maar bedacht zich: ‘Strookt niet met mijn opvattingen, wil belasting blijven betalen in Italië’

De Italiaan die tweede werd in de Giro van 2021 hoefde de papieren alleen nog maar te ondertekenen, maar bedacht zich toen, en daar speelde die Giro en z'n huldiging op Sicilië een belangrijke rol in. Mooi verhaal, zo kan het ook!

De wielerprofs die naar Monaco of Andorra verhuizen zijn niet meer te tellen. Natuurlijk spelen het betere weer in vergelijking met Noord-Europa, de heuvel- of bergachtige trainingsomgeving en, in het geval van Andorra, de hoogte daarbij een belangrijke rol. (En zoals Robert Gesink ons bijna dagelijks op z'n Strava laat zien: het is er heel mooi!)

Maar laten we vooral ook niet onbenoemd laten dat er nogal wat fiscale voordelen zitten aan het wonen in één van die dwergstaten. San Marino wilde zich bij die dwergstaten voegen en bedacht een regeling voor – met name – Italiaanse topsporters om zich in het ministaatje nabij Rimini te vestigen. Alleen een huurwoning betrekken was genoeg.

Zo'n 15 Italiaanse wielrenners werd het flinke belastingvoordeel geboden en onder andere Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) hapte toe. Ook de verrassende nummer twee van de Giro Damiano Caruso kreeg een aanbod, maar uiteindelijk besloot de renner van Bahrain Victorious het op het allerlaatste moment niet te doen.

Over waarom hij het toch niet over z'n hart kon verkrijgen, vertelt hij in de Italiaanse krant Corriera della Sera. “Het werd me begin vorig jaar voorgesteld. Ik dacht erover na en ging er in eerste instantie op in. Toen kwam de Giro waarin ik na 15 jaar als knecht tweede werd.”

Dat maakte nogal indruk op de 34-jarige Italiaan. “Mijn huldiging op m'n thuiseiland Sicilië was geweldig. In m'n woonplaats Ragusa juichten 2000 man me toe. Toen ik daarna de papieren op m'n bureau zag liggen, klaar voor ondertekening, zei ik tegen mezelf dat het niet strookte met mijn opvattingen en mijn levenspad. Ik heb de papieren verscheurd.”

Daarmee veroordeelt Caruso z'n collega's die wel op het voorstel ingingen niet. “Het is een legitieme keuze, maar ik wil m'n belastingen in Italië betalen en doe dat graag. Wel zou ik graag zien dat er meer geïnvesteerd wordt in Sicilië, want de situatie van bepaalde openbare diensten is daar rampzalig”, besluit hij met een kanttekening.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Wielrennen voor dummies: een beginnerscursus koers kijken in 9 handige punten

De Tour begint deze week en dan zijn er opeens weer een hoop nieuwe wielervolgers bij. Laat dit maar zien aan mensen die er geen bal van begrijpen...

Heerlijk verhaal: zes jaar terug fietste Annemiek van Vleuten met 15-jarige knaap in Nieuw-Zeeland: ‘Die is nu prof’

Annemiek van Vleuten deelde op haar Twitter een prachtige anekdote van zes jaar geleden...