HomeAchtergrondAlexander Kristoff geeft kijkje in de keuken van UAE: 'Voor de vlakke...

Alexander Kristoff geeft kijkje in de keuken van UAE: ‘Voor de vlakke koersen was er geen aerobike’

De Noor is openhartig en vol lof over zijn nieuwe ploeg. Hij heeft ook nog een paar mooie meningen in huis over hoogtestages ('geen haar op m'n hoofd die daar aan denkt!') en Van der Poel en Van Aert (übermenschen)...

Een overstap van Paris Saint Germain naar Telstar, zo zou je het met enige overdrijving wel kunnen noemen – want het zijn tenslotte wel allebei World Tour-ploegen. Maar Alexander Kristoff (34) slaat een andere weg in met zijn overstap van UAE Team Emirates naar Intermarché-Wanty-Gobèrt, waar hij ploeggenoot wordt van onder andere Taco van der Hoorn.

Kristoff ziet het na het trainingskamp in Spanje helemaal zitten bij de formatie van manager Hilaire Vanderschueren. Dat komt mede doordat de bescheiden Belgische ploeg het op sommige vlakken verrassend genoeg beter voor elkaar heeft dan de ploeg met een onuitputtelijke voorraad oliedollars.

Zo rijdt UAE op fietsen van Colnago en is Kristoff daar niet heel enthousiast over, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Colnago heeft een fantastische klimfiets, maar voor sprinters is dat wat anders. Voor de vlakke koersen was er geen aerobike. Als je fiets niet snel genoeg is, heb je als spurter een groot probleem. Fietsconstructeur Cube heeft wel een aerobike die snel is. Je hoort me niet zeggen dat Colnago een slechte fiets is, maar om te sprinten misschien niet de beste. Cube leunt dichter aan bij de absolute top.”

Een opvallende mening en die heeft Kristoff ook nog wel in huis over hoogtestages. Daar waar het hele peloton tegenwoordig minimaal een paar weken bovenop een berg vertoeft, moet de Noor er helemaal niks van hebben.

“Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Ik deed dat nog nooit. Ik won koersen zonder op hoogte te gaan. Ik zei tegen UAE-Emirates: Stel je voor dat ik nóg betere resultaten rijd, dan zou ik mezelf voor de kop slaan dat ik dat nooit eerder deed. En neem dat het slecht uitpakte, dan was het a waste of time. Nu gaan de juniores zelfs op hoogte. De dag dat ik topfit de klassiekers induik en eruit word gereden, zal ik dat misschien eens uitproberen.”

Übermenschen Van der Poel en Van Aert

Het is nog maar de vraag of we Mathieu van der Poel (op z'n sterkst) gaan zien in het voorjaar, maar toch moet je elke renner met aspiraties in het voorjaar vragen naar dé twee mannen die daar het sterkst zijn en waar iedereen op let. Ook Kristoff weet dat ze (te) sterk zijn en hoopt daarom op een andere manier z'n slag te kunnen slaan.

“Hopelijk voelen ze zich zo supersterk, zo übermensch, dat ze zo met de krachten woekeren dat ook zij leeg raken. Dan krijgen jongens als ik kansen. Niets is onmogelijk. Zij zijn dé favorieten, ik hoop een van underdogs te zijn. Ze hebben allebei ongelofelijk veel zelfvertrouwen. Hopelijk wordt dat net iets te groot. Soms hebben ze alleen oog voor elkaar en haten ze elkaar zo hard, waardoor er mogelijkheden voor anderen komen. In 2015 had ik hetzelfde niveau, maar we zijn zeven jaar later.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

Dit is de speciale regenboogfiets van Remco Evenepoel

Hij kon gisteren in Binche-Chimay-Binche niet meedoen voor de zege vanwege vermoeide benen na...

Meer zoals dit

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

De indrukwekkende cijfers van supertalent Olav Kooij: de nieuwe Tom Boonen?

Maandag sprintte Olav Kooij op indrukwekkende wijze naar de zege in de Sparkassen Münsterland....