Vanaf donderdag volop koers: Tour de la Provence, Tour of Oman en de rentree van Bas Tietema

Begin deze week was er helaas geen koers, maar vanaf donderdag barst de strijd weer los in meerdere races.

Alaphilippe

Tour de la Provence

Te beginnen met de Tour de la Provence. De Franse ronde begint donderdag met een proloog. Vervolgens volgen een sprintetappe, rit voor de heuvelrenners en de renners eindigen met een etappe naar Montagne de Lure (13,4 kilometer aan 6,5 procent). De koers mag uitpakken met elf WorldTeams, waaronder INEOS Grenadiers en Quick Step-Alpha Vinyl.

Zo zien we het seizoensdebuut van Julian Alaphilippe (als corona het toelaat want zijn teamgenoten Kasper Asgreen en Davide Ballerini moeten verstek laten gaan), wil Richard Carapaz revanche nemen voor zijn mislukte Ster van Bessèges en zal ook iemand Nairo Quintana zijn seizoen goed willen starten.

Vorig jaar bezocht de Tour de la Provence de Mont Ventoux en won Iván Ramiro Sosa zowel op de Kale Berg als de gehele ronde. De Colombiaan zal ook dit jaar weer aan de start staan. De Tour de la Provence is live te zien op de Eurosport Player.

De koninginnenrit in de Provence

Tour of Oman

De Tour of Oman daarentegen is niet live te volgen. De laatste twee jaar ging het niet door vanwege het coronavirus, maar de meerdaagse door Oman staat eindelijk weer op de kalender. Komende maandag staat de etappe op het programma waar het meest naar uitgekeken wordt. De rit naar Green Mountain, een klim van zes kilometer aan tien procent.

De winnaar van de laatste twee edities, Alexey Lutsenko, is er niet bij in Oman. De meest aansprekende namen zijn Mark Cavendish, Fausto Masnada, Rui Costa, Fernando Gaviria en Søren Kragh Andersen. Er staan zes Nederlanders aan de start: Ramon Sinkeldam, Mathijs Paasschens, Jetse Bol, Alex Molenaar, Jan Dunnewind en Gerd de Keijzer.

Jay Vine in de Ster van Bessèges

Tour of Antalya

Dan is er de Tour of Antalya, die wordt uitgezonden op het YouTube-kanaal van de organisatie. Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral interessant te volgen hoe Bas Tietema zijn profdebuut gaat beleven. De vlogger van Tour de Tietema heeft dusdanig hard getraind dat hij afgelopen maand een contract kon tekenen bij Bingoal Pauwels Sauzen WB.

De Belgische ploeg is een van negen ProTeams aan de start in Turkije. De topfavoriet voor de eindzege is zonder twijfel Jay Vine. De klimmer van Alpecin-Fenix liet in de Ster van Bessèges zien in vorm te zijn en lijkt in Antalya niet veel concurrentie te ondervinden. Al zijn Kevin Rivera en Jacob Hindsgaul Madsen grote klimtalenten.

Spaanse koersen

Zaterdag, zondag en volgende week maandag staan er Spaanse eendagskoersen op het programma, achtereenvolgens de Ronde van Murcia, Clasica Almeria en Clásica Jaén Paraiso Interior. De wedstrijden zijn te volgen op Eurosport 2 en in alle drie de wedstrijden staan meerdere WorldTeams aan het vertrek.