De vogelaars van Jumbo-Visma Jos van Emden en Frans Maassen praten gepassioneerd over hun hobby in heerlijke reportage: 'Ik vind het artiesten!' 

Van Emden heeft altijd een verrekijkertje mee. En we komen erachter wat de lievelingsvogels zijn van de twee.

jos van emden frans maassen
  • Jos van Emden Jos van Emden

Wielrenners hebben natuurlijk naast het fietsen ook nog andere hobby's. Zo houdt Mathieu van der Poel van gamen (Fortnite) en liet z'n vriendin eens ontvallen dat hij thuis danst op Justin Bieber. De hobby die Jumbo-Visma-renner Jos van Emden en z'n ploegleider Frans Maassen er op nahouden, lijkt ons dan weer niks voor Mathieu...

De twee zijn namelijk fanatieke vogelaars. Het radioprogramma Vroege Vogels van BNNVARA ging op pad met de twee in Limburg en daar kwam een werkelijk waar schitterende reportage uit, waarin de liefde van de twee wielermensen voor de vogels ervan afspat.

Zo vertelt Van Emden dat hij tijdens trainingen altijd z'n verrekijkertje meeneemt, want het wielrennen leent zich natuurlijk uitstekend voor het vogelen. Maassen ging onlangs speciaal op expeditie om zijn lievelingsvogel te spotten, het baardmannetje.

"Ik ben er speciaal voor naar Texel gereden, niet gevonden helaas. En wat denk je? Twee weken later, tien kilometer van mijn huis, de baardmannetjes gespot. Dat is toch niet te geloven. Zo’n mooi vogeltje vind ik dat!"

Ook Van Emden heeft een lievelingsvogel. Hij is fan van de blauwe kiekendief. "Ik vind het artiesten", zegt hij tegen de radiomaakster in de reportage. Dan onderbreekt Maassen hem vanuit de achtergrond: "Jos, Jos, kiekendief denk ik" "Ja, ja!", reageert Van Emden. Even later behoorlijk teleurgesteld: "Nee, toch een buizerd."

Eind goed, al goed, want uiteindelijk spotten ze er toch eentje in het Limburgse land. Maar ook zonder zo'n bevredigend einde zou het een fantastische reportage zijn geweest! Hier beluister je de twaalf minuten durende zoektocht naar onder andere de blauwe kiekendief.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.