HomeAchtergrondKoers op tv! Vijf dagen dagen Ruta del Sol en Ronde van...

Koers op tv! Vijf dagen dagen Ruta del Sol en Ronde van Algarve: hier lees je alles over de favorieten, het parkoers en de tv-tijden

Onder de Spaanse en Portugese zon wachten er een paar mooie koersdagen op ons!

Ruta del Sol

We beginnen met de Ruta del Sol, die ook wel bekendstaat al de Ronde van Andalusië. In Zuid-Spanje krijgen de renners vanaf woensdag vijf dagen lang een vrij geaccidenteerd terrein voorgeschoteld. Geen enkele etappe is eigenlijk echt vlak, waardoor de pure sprinters de koers links laten liggen.

In de ritten dat er toch gesprint zal worden (in etappe 1, 3 en 4 liggen er wel kansen voor mannen die rap zijn en ook heuveltjes aankunnen) is het uitkijken naar de Rwandese sensatie Biniam Girmay. Hij zal concurrentie krijgen van UAE-Italiaan Alessandro Covi, Total-Italiaan Niccolo Bonifazio en ook iemand als Oliver Naesen zou zich moeten kunnen onderscheiden.

De Nederlandse inbreng komt van klassementsrenner Wout Poels (hij is met Taco van der Hoorn overigens ook de enige Nederlander in Andalusië). Ze krijgen in de bergritten te maken met onder andere Simon Yates, Michael Woods, Miguel Angel Lopez, Alxey Lutsenko, Carlos Rodriguez en Jhonatan Narvaez.

Een sterk Astana- en INEOS-blok dus, maar ook de ploegen van Poels en BORA komen sterk voor de dag. Bij Bahrain Victorious staan Damiano Caruso, Gino Mäder, Mikel Landa en Jack Haig samen met Poels op de startlijst. BORA stuurde onder andere Lennard Kämna en Emmanuel Buchmann.

TV: je kunt de Ruta del Sol elke werkdag volgen op Eurosport 2, afwisselend vanaf 15.00 uur of 16.00 uur. De finish zal steeds zo rond 16.30/17.00 uur zijn. Op zondag schakel je al eerder in: 13.30 uur op Eurosport 1.

Profiel van etappe 5, de Koninginnerit met aankomst bergop.

Ronde van de Algarve

Waar de Ruta del Sol veel meer een rondje voor de klassementsrenners is, daar happen de sprinters wel toe in de Ronde van de Algarve, die eveneens van woensdag tot en met zondag verreden wordt. Met Fabio Jakobsen is de rapste man genoemd, maar hij krijgt in de sprintritten geduchte concurrentie van Tim Merlier, Bryan Coquard, Alexander Kristoff, Jordi Meeus en wellicht ook Jumbo-jonkie Olav Kooij.

Voor het klassement is het vooral uitkijken naar Remco Evenepoel. De jonge Belg krijgt donderdag en zondag (dan staan de echt zware ritten op het programma) concurrentie van Tobias Foss, Brandon McNulty en Tom Pidcock.

TV: de Ronde van de Algarve volg je iedere dag aansluitend op de Ruta del Sol op Eurosport 2. De finish zal steeds zo tussen 18.00 uur en 18.30 uur liggen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....