HomeAchtergrondSeizoensdebuut Tom Dumoulin en Nederlands sprintgeweld in UAE Tour: dit kun je...

Seizoensdebuut Tom Dumoulin en Nederlands sprintgeweld in UAE Tour: dit kun je verwachten

Hoe is Tom Dumuoulin de winter doorgekomen, en kunnen we ook in de Emiraten een Nederlandse sprintzege verwachten? Hieronder lees je wat er staat te gebeuren in de UAE Tour en hoe je het volgt op tv!

Na een trainingskamp in Colombia, waarin Tom Dumoulin in het gezelschap van ploeggenoot Koen Bouwman, Laurens ten Dam, Jan Willem van Schip, Taco van der Hoorn en Rigoberto Uran alvast de concurrentie voor de verre toekomst zag rijden, is de Limburger vanaf vandaag toe aan zijn seizoensdebuut.

Dumoulin start bij Jumbo-Visma als kopman van een zeskoppige ploeg met Koen Bouwman, Olav Kooij, Jos van Emden, Timo Roosen en de enige niet-Nederlander Chris Harper aan zijn zijde. Voor de winnaar van Olympisch zilver is vooral de tijdrit van dinsdag (9 pannekoekplatte kilometers door de woestijn) en de aankomsten bergop woensdag en zaterdag belangrijk.

Op de overige dagen wordt het, als de wind zich koest houdt, sprinten. Daarvoor heeft Jumbo-Visma Olav Kooij bij zich. De jonge Nederlander zegt op de site van zijn ploeg dat hij zich wil laten zien.

“Ik heb het jaar 2021 mooi afgesloten met mooie overwinningen en ereplaatsen. Dat zorgde er mede voor dat ik met een goed gevoel de winter in ben gegaan. Nu wil ik in mijn tweede jaar als prof een nieuwe stap zetten. Ik won al enkele kleinere wedstrijden, maar nu wil ik meedoen voor de overwinning tijdens wedstrijden op World Tour-niveau. Dat is mijn doel voor aankomend seizoen.”

Kooij krijgt daar in de UAE wel geduchte concurrentie bij, want ook Dylan Groenewegen staat aan de start namens Team BikeExchange-Jayco. De sprintconcurrentie uit het buitenland komt van onder andere van Mark Cavendish, Sam Bennett en Jasper Philipsen.

Dumoulin moet opboksen tegen een ijzersterk Team Emirates UAE-blok in hun thuiskoers: Tadej Pogacar en Joao Almeida. Met Adam Yates, Aleksandr Vlasov en Pello Bilbao is ook de overige concurrentie niet mals.

Je volgt de UAE Tour dagelijks op Eurosport 1. Gezien het tijdsverschil met het midden-oosten is de finish steeds zo tussen 13.00 uur en 13.30 uur. De uitzendingen beginnen vaak zo rond de klok van 12.00 uur.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Tour | Let op: favorieten starten al vroeg aan tijdrit (hier lees je de tijden)

Vanmiddag is het dan zover: de mooiste dag van het jaar voor alle wielerfans,...

Tour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Parkoers Bij de presentatie van het Tour de France-parkoers in Parijs sprak Kasper Asgreen glasheldere...

Meer zoals dit

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Rel Intermarché en Hermans duurt voort: ‘Ploeg die zo omgaat met renners, daar wil ik geen deel van uitmaken’

Het zag er na en tijdens de Baloise Belgium Tour zo mooi uit voor...