HomeAchtergrondSeizoensdebuut Tom Dumoulin en Nederlands sprintgeweld in UAE Tour: dit kun je...

Seizoensdebuut Tom Dumoulin en Nederlands sprintgeweld in UAE Tour: dit kun je verwachten

Hoe is Tom Dumuoulin de winter doorgekomen, en kunnen we ook in de Emiraten een Nederlandse sprintzege verwachten? Hieronder lees je wat er staat te gebeuren in de UAE Tour en hoe je het volgt op tv!

Na een trainingskamp in Colombia, waarin Tom Dumoulin in het gezelschap van ploeggenoot Koen Bouwman, Laurens ten Dam, Jan Willem van Schip, Taco van der Hoorn en Rigoberto Uran alvast de concurrentie voor de verre toekomst zag rijden, is de Limburger vanaf vandaag toe aan zijn seizoensdebuut.

Dumoulin start bij Jumbo-Visma als kopman van een zeskoppige ploeg met Koen Bouwman, Olav Kooij, Jos van Emden, Timo Roosen en de enige niet-Nederlander Chris Harper aan zijn zijde. Voor de winnaar van Olympisch zilver is vooral de tijdrit van dinsdag (9 pannekoekplatte kilometers door de woestijn) en de aankomsten bergop woensdag en zaterdag belangrijk.

Op de overige dagen wordt het, als de wind zich koest houdt, sprinten. Daarvoor heeft Jumbo-Visma Olav Kooij bij zich. De jonge Nederlander zegt op de site van zijn ploeg dat hij zich wil laten zien.

“Ik heb het jaar 2021 mooi afgesloten met mooie overwinningen en ereplaatsen. Dat zorgde er mede voor dat ik met een goed gevoel de winter in ben gegaan. Nu wil ik in mijn tweede jaar als prof een nieuwe stap zetten. Ik won al enkele kleinere wedstrijden, maar nu wil ik meedoen voor de overwinning tijdens wedstrijden op World Tour-niveau. Dat is mijn doel voor aankomend seizoen.”

Kooij krijgt daar in de UAE wel geduchte concurrentie bij, want ook Dylan Groenewegen staat aan de start namens Team BikeExchange-Jayco. De sprintconcurrentie uit het buitenland komt van onder andere van Mark Cavendish, Sam Bennett en Jasper Philipsen.

Dumoulin moet opboksen tegen een ijzersterk Team Emirates UAE-blok in hun thuiskoers: Tadej Pogacar en Joao Almeida. Met Adam Yates, Aleksandr Vlasov en Pello Bilbao is ook de overige concurrentie niet mals.

Je volgt de UAE Tour dagelijks op Eurosport 1. Gezien het tijdsverschil met het midden-oosten is de finish steeds zo tussen 13.00 uur en 13.30 uur. De uitzendingen beginnen vaak zo rond de klok van 12.00 uur.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | De dag dat Leo van Vliet harder juichte dan Mathieu van der Poel zelf

Leo van Vliet kondigde aan dat hij vanaf 2026 niet langer als koersdirecteur van...

Dit zijn de 7 mooiste klimmetjes van Zuid-Limburg (+ een bonusklim)

Dit zijn volgens ons de 7 mooiste beklimmingen die er in Zuid-Limburg te vinden zijn. En nee, de Cauberg staat er niet tussen!

Eddy Merckx weer thuis na spoedoperatie aan darmtorsie

Het Laatste Nieuws meldt dat Eddy Merckx in de nacht van 26 maart met...

Philipsen praat nog met deze drie teams: ‘Hij krijgt nog één week om te beslissen’

Jasper Philipsen is dit seizoen einde contract bij Alpecin-Deceuninck. Zijn contract bij de gebroeders...

Meer zoals dit

Taco van der Hoorn, een jaar zonder koers: ‘Het doet pijn, twijfel soms of het nog helemaal goedkomt’

Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen lag-ie er opeens bij. Hij wilde uitwijken...

Oliver Naesen had jarenlang last van opmerkelijke allergie: ‘Vorig jaar 40 keer ziek geweest’

Oliver Naesen reed in 2023 een barslecht seizoen en degradeerde afgelopen winter van kopman...

Benoit Cosnefroy denkt Van der Poel te kunnen kloppen in Amstel: ‘Toen ik tweede werd, zat Mathieu toch ook in de kopgroep?’

Benoit Cosnefroy won gisteren na een spannende finale waarin Marijn van den Berg van...