Ook heuglijk Mathieu-nieuws: Duif Mathieu zorgt voor nageslacht dat op een unieke manier getraind zal worden

Op deze Omloop-dag geen Mathieu van der Poel aan de start, maar uit het dierenrijk is er wel mooi nieuws van de duif die naar MVDP is vernoemd en een eigen Strava-account heeft...

duif junior

We hadden op deze Omloop-zaterdag natuurlijk liever over de echte Mathieu geschreven, maar het verhaal is bekend: hoewel hij in Spanje druk aan het trainen is, kan-ie nog niet in wedstrijdverband uitkomen vanwege z'n rugproblemen.

Maar gelukkig zit duif Mathieu niet stil. In augustus kwam-ie (of ze, blijkt nu..) in het nieuws omdat z'n baasje (heet dat zo in de duivenwereld?) Tijs van der Hulst de duif een Strava-account gaf en we de vluchten van het beestje dus op de voet konden volgen.

Maar Duif Mathieu zit ook op andere gebieden niet stil. Mathieu van der Poel zelf en vriendin Roxanne Bertels hebben voor zover wij weten nog geen kinderplannen, maar bij Duif Mathieu zat dat anders.

Een dikke week geleden gaf die Mathieu namelijk geboorte aan een jonkie, die Duif Junior werd genoemd. Waar Mathieu met de wielergenen van vader Adrie en mama Corinne Poulidor een sepciale werd, zal Duif Junior dat ook worden, zoals de echte duivenkenner op het geboortekaartje al zal kunnen zien.

Mathieu en Junior samen in hun nestje op het geboortekaartje. | Beeld: Tijs van der Hulst

Junior gaat namelijk als enige van de 460.000 wedstrijdduiven in Nederland van noord naar zuid gaan vliegen, schrijft baasje Tijs in een ronkend persbericht.

"Een postduif weet vanuit Frankrijk in een rechte lijn zijn hok terug te vinden, maar als je een postduif een paar kilometer ten noorden van het hok loslaat komt hij nooit meer thuis (of heeft er heel veel moeite mee). Duif Junior gaat het compleet anders doen. Duif Junior zal als enige duif in Nederland getraind worden om van noord naar zuid te kunnen vliegen."

Het uiteindelijke doel is om Duif Junior in mei van dit jaar vanuit Friesland naar z'n nest in Warmond (Zuid-Holland) te laten vliegen.

Uiteraard is dit te volgen op het Strava-account van Duif Junior, want Tijs was er als de kippen bij om ook de jongste telg uit de familie zo'n account te geven. Nu zijn daar alleen nog foto's van het ringen te zien, maar als Junior Mathieu-genen heeft zal hij weldra het luchtruim kiezen!

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Pelotonpraat
  • Strava Duif Junior