Tony Martin veilt olympische zilveren medaille voor oorlogsslachtoffers Oekraïne: 'Kleinkinderen vertellen dat je mensen helpt, betekent meer' 

Een mooi gebaar van de Duitser, die er ook een mooie motivatie bij geeft. Martin maakt namelijk van dichtbij het leed van Oekraïense vluchtelingen mee. P.S. Je kunt nog bieden...

tony martin
  • Tony Martin Tony Martin

Dat Tony Martin het hart op de juist plaats heeft wisten we eigenlijk al. De oud-renner die tegenwoordig voor de klas staat op een talentencampus vlakbij de Bodensee hield jaarlijks al een veiling van wielerspullen voor het goede doel om met de opbrengst daarvan kansarme kinderen te helpen.

Inmiddels is het oorlog in Oost-Europa en dat is uiteraard ook Tony Martin niet ontgaan. In het Duitse Bild vertelt hij dat hij ook geld wil inzamelen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Dat doet de sympathieke Duitser op een speciale manier.

Hij veilt namelijk de olympische zilveren medaille die hij veroverde op de Spelen in Londen van 2012. Hij eindigde daar tussen de Britten Bradley Wiggins en Chris Froome op het tweede schavotje.

"Het is de ergste periode die ik in mijn leven heb meegemaakt als het gaat om de situatie in de wereld. Als ik mijn kleinkinderen kan vertellen dat ik mensen heb geholpen met deze medaille, betekent dat veel meer voor mij dan ze de originele medaille te laten zien. Niemand pakt me mijn herinneringen af."

Je kunt hier bieden op de medaille - hij staat op moment van schrijven op een kleine 10.000 euro. De veiling loopt nog twaalf dagen; Martin hoopt dat z'n plak uiteindelijk 20.000 euro oplevert.

IJshockeyvluchtelingen

Het veilen van de medaille is niet het enige wat Martin doet. Op de school waar hij werkt, vangen ze Oekraïense vluchtelingen op. "Er zijn nu 43 vluchtelingen hier. IJshockeyspelers en hun familieleden. Daardoor zie je echt de noodzaak om geld in te zamelen. Ik hoop dat ik met het veilen van mijn medaille een klein steentje bijdraag."

Pelotonpraat
  • Tony Martin