HomeNieuwsVan der Poel wint voor tweede keer Ronde van Vlaanderen na zenuwslopende...

Van der Poel wint voor tweede keer Ronde van Vlaanderen na zenuwslopende finale met Tadej Pogacar

Mathieu van der Poel wint voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen.

Het duurde even voordat de kopgroep ontstond, maar uiteindelijk formeerde zich toch een nette groep met onder anderen Taco van der Hoorn, Mathijs Paasschens en Stan Dewulf. Ze kregen een maximale voorsprong van zo'n vierenhalve minuut, maar werden onder controle gehouden. Op zo'n negentig kilometer van de meet begon de finale echt met een aanval van meerdere gevaarlijke mannen.

Zo kozen Mads Pedersen, Alberto Bettiol, Zdenek Stybar, Mick van Dijke en Ben Turner ervoor om te anticiperen. Voor Mathieu van der Poel was de situatie ook prima, want Alpecin-Fenix had met Gianni Vermeersch ook iemand vooruitgeschoven. De ploegen die de slag hadden gemist: UAE Team Emirates, Bahrain-Victorious, Team BikeExchange-Jayco.

Op een gegeven moment had de groep vooruitgeschoven kopmannen een voorsprong van meer dan een minuut, maar richting tweede keer Oude Kwaremont verkleinde vooral UAE Team Emirates het gat. Op de Oude Kwaremont versnelde Pogacar op indrukwekkende wijze en reed hij in een streep terug naar de groep van Pedersen en co. De enige die in het wiel kon blijven: Kasper Asgreen.

De Deen moest dat vervolgens wel bekopen op de eerste keer Paterberg, maar de kopman van Quick Step-Alpha Vinyl zette dat uiteindelijk recht en twee groepen kwamen weer samen. In de uitloop na de Paterberg kozen twee renners voor de aanval: Dylan van Baarle en Fred Wright. Zij wisten door hun move de Koppenberg te overleven, waar Pogacar wederom aan de boom schudde. Deze keer kreeg hij Van der Poel en Valentin Madouas met zich mee.

Pogacar bleef indruk maken op de klimmetjes, want ook de Taaienberg reed hij van de voet tot de top voorop. Door die inspanning kwamen de drie terug tot aan de kop van de koers. De vijf vooraan sloegen een groot gat op de achtervolgers en al snel werd duidelijk dat zij voor de overwinning zouden rijden. Maar de Oude Kwaremont en Paterberg – de laatste hellingen van de dag – wachtten nog.

Daar nam Pogacar nog maar eens de kop. De Sloveen verhoogde het tempo niet voor de eerste keer en enkel Van der Poel kon volgen. Op de Paterberg gaven de twee elkaar ook niets toe, waardoor Van der Poel voor het derde jaar op rij zou gaan spurten voor de zege. De twee wachtten dusdanig lang dat Madouas en Van Baarle nog terugkeerden. Het bleek een tactische meesterzet van Van der Poel, want Pogacar raakte daardoor ingesloten waarna de Nederlander naar de zege kon sprinten.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Kuiten als ballonnen, bovenbenen als staalkabels: fietsende bodybuilder Robert Förstemann zou energiecrisis op kunnen lossen..

Windmolens, zonnepanelen, kernenergie. Het zijn allemaal alternatieven voor de fossiele brandstoffen, maar waarom horen...

Mathieu van der Poel: ‘Ik moet mijn grenzen opzoeken om Wout te kunnen verslaan’

Mathieu van der Poel reed vorig jaar een meer dan geslaagd seizoen door onder...

Waanzin: Belg fietst 3619,72 kilometer en breekt wereldrecord: ‘Zwaarste wat ik ooit deed’

Matthieu Bonne is een avonturier uit Bredene die regelmatig zijn fysieke grenzen opzoekt met...

Ellen van Dijk doet boekje open over Cecilie Uttrup-Ludwig: ‘Niemand mag haar’

Ellen van Dijk is sinds een tijdje zwanger en verwacht in september een kindje....

Meer zoals dit

Marlen Reusser imponeert in vrouwenkoers Gent-Wevelgem: wint met twee minuten voorsprong

De vrouwenkoers van Gent-Wevelgem werd gekenmerkt door veel hectische momenten. De wedstrijd ontbrandde al...

Wout van Aert gunt Gent-Wevelgem aan Laporte: ‘Ik was misschien de beste in koers, maar alleen had ik het niet gekund’

Op de tweede keer Kemmelberg versnelden Van Aert en Laporte. Met nog vijftig kilometer...

Wederom harde woorden bij Soudal Quick-Step: ‘We zijn als ploeg een beetje gedegradeerd’

Terwijl de ploeg in de Ronde van Catalonië met Remco Evenepoel en in de...