Prijzengeld Amstel Gold Race voor vrouwen gelijkgetrokken met mannen: 'We willen echt in de kopgroep zitten'

Ook de Amstel gaat mee in de vaart der volkeren. Koersdirecteur Leontien van Moorsel over de nieuwe bedragen.

amstel gold race

Het vrouwenwielrennen maakt grote stappen. De uitslagen worden steeds internationaler - dat is even balen vanuit Nederlands perspectief, maar wel goed voor de sport - en de kijkcijfers zijn ook prima. Het prijzengeld is een ander heet hangijzer. Dat was nogal ongelijk en hoewel de vrouwelijke wielrensters het zelf niet de hoogste prioriteit gaven, trekken veel koersorganisatoren het nu toch gelijk met de mannen.

Behalve Nokere Koerse deed de Ronde van Vlaanderen dat al en nu zet ook de Amstel Gold Race die stap voor de editie van komende zondag, zo maakte de organisatie bekend op een persconferentie.

Zowel voor de mannenkoers als de vrouwenkoers is nu een prijzenpot van 40.000 euro beschikbaar, waarvan er voor de winnaar/winnares 16.000 euro klaar ligt.

"Een flinke stap voorwaarts", zegt koersdirecteur van de vrouwenwedstrijd Leontien van Moorsel. "Het is 30.000 meer dan vorig jaar. Als je ziet waar het vrouwenwielrennen vandaan komt en waar we nu staan, dan is dat echt een wereld van verschil. De ontwikkeling om meer gelijkheid te krijgen in de wielersport heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen."

Van Moorsel zegt dat de Amstel Gold Race hier een voortrekkersrol in wil pakken. "We willen echt in de kopgroep zitten. Ik ben heel trots dat we bij de Amstel Gold Race steeds vernieuwende stappen nemen en een leidende rol pakken."

Nieuws
  • Cor Vos