Michal Kwiatkowski na fotofinishzege in Amstel Gold Race: 'Heel verwarrend, misschien komen ze zo wel weer dat ik toch niet heb gewonnen, haha' 

De Pool grapt over een nieuwe fotofinishsoap in de Amstel, maar was ook ontroerd na een voorjaar waarin hij met de nodige tegenslag te kampen had.

michal kwiatkowski
  • Afbeelding van Michal Kwiatkowski Michal Kwiatkowski

Het leek eerst Benoit Cosnefroy te zijn, maar net als vorig jaar moest er een zeer nipte fotofinish aan te pas komen. Toen was INEOS Grenadiers met Tom Pidcock het 'slachtoffer' van die finishfoto, maar nu was het Michal Kwiatkowski die de wedstrijd na bestudering van de foto alsnog tot winaar werd uitgeroepen.

Dat betekende zeven jaar na dato de tweede zege in de Nederlandse klassieker voor de Pool. Dat bleek pas na nadere bestudering van de finishfoto. "Dat was heel verwarrend. Misschien komen ze zo wel weer dat ik toch niet heb gewonnen, haha. Maar ik had geleerd van de situatie met Tom Pidcock van vorig jaar dat het nog kon veranderen."

In de sprint en daarvoor dacht Kwiatkowski ook veel aan Pidcock. "Ik móést echt winnen met Tom in de groep erachter. Daarom was ik na de eerste mededeling dat Cosnefroy won ook heel teleurgesteld. Iedereen rekende op mij."

Maar hij won uiteindelijk toch nog. "Het was een heel zware sprint. Cosnefroy bleef maar accellereren. Vooraf was ik wel vol vertrouwen, maar hij was heel sterk en deed daarvoor ook al het meeste werk omdat ik Tom erachter had zitten."

Voor de renner van INEOS was het een zeer welkome zege na een moeilijk voorjaar. "Het doet me echt heel veel om deze mooie wedstrijd weer te winnen. Ik had covid, kreeg griep en kon een hele tijd niet trainen. Er werden wedstrijden van m'n programma geschrapt; het was heel zwaar voor me. Dat maakt het extra mooi."

Nieuws
  • Cor Vos