HomeAchtergrondGebroken schouderblad, gebroken kaak en gebroken heupkom: de sporen die Luik achterliet...

Gebroken schouderblad, gebroken kaak en gebroken heupkom: de sporen die Luik achterliet bij onder andere Alaphilippe, Van Wilder en Gesbert

Door ziekte komen sommige ploegen al renners te kort en dan was er in Luik-Bastenaken-Luik ook nog die massale valpartij.

Julian Alaphilippe

Het grootste slachtoffer van de massale valpartij in aanloop naar La Redoute was Julian Alaphilippe, die in een greppel lag. Volgens Romain Bardet – die zich om de wereldkampioen bekommerde – kon hij amper bewegen, praten en ademen. Alaphilippe is afgevoerd naar het ziekenhuis, waar gebroken ribben, een gebroken schouderblad en een klaplong zijn geconstateerd. Hij zal voorlopig in het ziekenhuis blijven.

Ilan Van Wilder

Een ploegmaat van Julian Alaphilippe kwam er ook niet vanaf zonder breuken. Ilan Van Wilder brak bij de valpartij zijn kaak. De jonge Belg stond op de nominatie om de Giro d'Italia te rijden, maar deelname in Italië komt hierdoor in gevaar.

Tom Pidcock

Ook Tom Pidcock kwam ten val en de renner van INEOS Grenadiers vreest zijn vinger daarbij gebroken te hebben. Overigens beschuldigde Pidcock een renner van Team TotalEnergies dat hij de val veroorzaakte.

Élie Gesbert, Dorian Godon & Jéremy Cabot

Aangezien de renner van TotalEnergies eveneens hard ten val kwam, zou het weleens om Jérémy Cabot kunnen gaan. Hij brak zijn sleutelbeen bij de val. Net als zijn landgenoot Dorian Godon van Ag2r Citroën Team. Élie Gesbert van Team Arkéa-Samsic was er nog erger aan toe en moest de val bekopen met een gebroken heupkom.

Halve EF-ploeg

EF Education-EasyPost was een van de grootste slachtoffers van de val. Rigoberto Urán, Ruben Guerreiro, Ben Healy, Odd Eiking en Simon Carr gingen allen tegen de grond. Guerreiro heeft last van zijn knie, terwijl Eiking zijn pols heeft gebroken.

De Nederlanders

Bij de valpartij lag ook een aantal Nederlanders. Bauke Mollema zag deelname aan de Giro d'Italia even als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar kwam er op het eerste oog redelijk vanaf. Ook Wilco Kelderman lag er weer bij, maar onderzoek na afloop liet zien dat hij geen breuken heeft opgelopen.

Van Team Jumbo-Visma was Jos van Emden erbij betrokken, maar ook hij kwam er vanaf zonder breuken. Net als Mollema staan ook Kelderman en Van Emden op de planning voor de Giro d'Italia.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Dylan van Baarle vertelt over mountainbike-avontuur op Curaçao: ‘Ik bleef hangen achter een struik, en ging kopje onder’

In de podcast In Koers vertelt hij over zijn avontuur op het eiland, waar...

Meer zoals dit

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...

Warre (22) wordt prof bij Soudal Quick-Step: ‘Als kind lag ik in coma en mocht ik drie jaar niet koersen’

Elke jonge coureur droomt ervan om profrenner te worden, maar zo'n profcarrière is enkel...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...