HomeAchtergrondPloeggenoot Ilan Van Wilder over val Julian Alaphilippe: 'Viel bijna flauw toen...

Ploeggenoot Ilan Van Wilder over val Julian Alaphilippe: ‘Viel bijna flauw toen ik ‘m zag liggen’ 

De jonge ploeggenoot van Alaphilippe schrok zich kapot in L-B-L. Ook is hij boos op enkele renners; hij eet zelf nu door een rietje. Hij doet z'n verhaal van de dag.

Afgelopen zondag werd het peloton in Luik-Bastenaken-Luik opgeschrikt door een zware valpartij. Het grootste slachtoffer daarvan was Julian Alaphilippe, die er onder andere een klaplong en gebroken ribben aan over hield. Er was veel lof voor landgenoot Romain Bardet, die zelf de berm indook om te kijken hoe het ging met Alaphilippe.

Ook ploeggenoot Ilan Van Wilder zag de wereldkampioen liggen nadat hij een beetje was bijgekomen van de val die hij zelf maakte, en ook die had grote gevolgen. Hij vertelt in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws wat er allemaal gebeurde in die par minuten.

“Het was echt verschrikkelijk. Een slagveld. Ik reed links van de weg, aan de totaal andere kant dan waar de val ontstond. Plots gingen ze vooraan rechts neer. In een logische eerste reactie werd er massaal geremd. Maar aan 70 kilometer per uur weet je dat dat miserie geeft. Als dominosteentjes vielen ze diagonaal door de groep. Zowat de helft van het peloton. Ik werd naar het gras geduwd en dook over een hoop fietsen.”

Hij constateerde dat het mis was met hemzelf, maar had ook direct oog voor z'n kopman. “Mijn tanden stonden ergens anders dan waar ze normaal moeten staan. Kaakbeenbreuk, besefte ik. Daarna zag ik Julian liggen. Ik ging kijken en viel bijna flauw van het beeld dat ik te zien kreeg. Julian lag daar, bij wijze van spreken, als een zak patatten tussen de bomen. Hij kon niet bewegen, niet goed ademen en had superveel pijn. Iedereen was diep geshockeerd.”

Zes weken niet kauwen en woede

Na de valpartij en z'n gebroken kaak mag Van Wilder zes weken niet kauwen en mist hij de Giro. Hij is boos op enkele collega'. “Ik moet alles in de blender gooien en da’s niet plezant. Op basis van de beelden die ik zag en getuignissen van andere renners weet ik dat het om typisch haantjesgedrag ging. Twee renners — ik noem geen namen — die elkaar geen duimbreed toegaven, hun fucking remmen niet wilden gebruiken en zo een enorme chaos veroorzaakten. Daar word ik echt heel heel kwaad van.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Meer zoals dit

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...