HomeAchtergrondPloeggenoot Ilan Van Wilder over val Julian Alaphilippe: 'Viel bijna flauw toen...

Ploeggenoot Ilan Van Wilder over val Julian Alaphilippe: ‘Viel bijna flauw toen ik ‘m zag liggen’ 

De jonge ploeggenoot van Alaphilippe schrok zich kapot in L-B-L. Ook is hij boos op enkele renners; hij eet zelf nu door een rietje. Hij doet z'n verhaal van de dag.

Afgelopen zondag werd het peloton in Luik-Bastenaken-Luik opgeschrikt door een zware valpartij. Het grootste slachtoffer daarvan was Julian Alaphilippe, die er onder andere een klaplong en gebroken ribben aan over hield. Er was veel lof voor landgenoot Romain Bardet, die zelf de berm indook om te kijken hoe het ging met Alaphilippe.

Ook ploeggenoot Ilan Van Wilder zag de wereldkampioen liggen nadat hij een beetje was bijgekomen van de val die hij zelf maakte, en ook die had grote gevolgen. Hij vertelt in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws wat er allemaal gebeurde in die par minuten.

“Het was echt verschrikkelijk. Een slagveld. Ik reed links van de weg, aan de totaal andere kant dan waar de val ontstond. Plots gingen ze vooraan rechts neer. In een logische eerste reactie werd er massaal geremd. Maar aan 70 kilometer per uur weet je dat dat miserie geeft. Als dominosteentjes vielen ze diagonaal door de groep. Zowat de helft van het peloton. Ik werd naar het gras geduwd en dook over een hoop fietsen.”

Hij constateerde dat het mis was met hemzelf, maar had ook direct oog voor z'n kopman. “Mijn tanden stonden ergens anders dan waar ze normaal moeten staan. Kaakbeenbreuk, besefte ik. Daarna zag ik Julian liggen. Ik ging kijken en viel bijna flauw van het beeld dat ik te zien kreeg. Julian lag daar, bij wijze van spreken, als een zak patatten tussen de bomen. Hij kon niet bewegen, niet goed ademen en had superveel pijn. Iedereen was diep geshockeerd.”

Zes weken niet kauwen en woede

Na de valpartij en z'n gebroken kaak mag Van Wilder zes weken niet kauwen en mist hij de Giro. Hij is boos op enkele collega'. “Ik moet alles in de blender gooien en da’s niet plezant. Op basis van de beelden die ik zag en getuignissen van andere renners weet ik dat het om typisch haantjesgedrag ging. Twee renners — ik noem geen namen — die elkaar geen duimbreed toegaven, hun fucking remmen niet wilden gebruiken en zo een enorme chaos veroorzaakten. Daar word ik echt heel heel kwaad van.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...

Warre (22) wordt prof bij Soudal Quick-Step: ‘Als kind lag ik in coma en mocht ik drie jaar niet koersen’

Elke jonge coureur droomt ervan om profrenner te worden, maar zo'n profcarrière is enkel...