HomePelotonpraatColumn | Het leed dat nieuw asfalt naast het aftandse fietspad heet

Column | Het leed dat nieuw asfalt naast het aftandse fietspad heet

Volgens onze redacteur is niets frustrerender dan over een dramatisch fietspad stuiteren terwijl ernaast biljartlakenegaal asfalt voor de automobilist ligt en vindt het een schande. Met een knipoog, maar hij meent het ook nog wel.

Onlangs kwam ik een tweet tegen, zo aan het taalgebruik en het onderwerp van de tweet te zien, van een Belg. 'Zo aan het onderwerp te zien' omdat het over slechte wegen gaat en zoals je weet hebben ze er daar in België nogal wat van, maar af en toe walsen ze er blijkbaar toch ook een mooie nieuwe asfaltlaag overheen.

Thomas twitterde omdat ze het fietspad waren vergeten. Bij het zien van de foto stuiterde ik plaatsvervangend door de kamer en sloeg een kreet van herkenning en frustratie uit.

Tuurlijk, wij zijn gezegend met veel betere wegen en – nog veel belangrijker – een fantastisch fietspadennetwerk. Maar toch wil ik ook even zeuren. Want die kreet van herkenning en frustratie sloeg ik immers niet voor niets uit bij het zien van de foto van Thomas. Ook ik rijd op de racefiets weleens keurig op een dramatisch fietspad terwijl ernaast een oase in de vorm van een perfect geasfalteerde weg voor auto's ligt.

Meestal blijf ik keurig stuiteren op het stukje hel dat er al een hele tijd geleden speciaal voor mij is neergekwakt of hel is geworden door boomwortels die hun werk hebben gedaan; soms kan ik de verleiding niet weerstaan en waag ik me op de weg als het rustig is – uiteraard komt er dan net wel een auto langs en heb ik na getoeter en boze blikken alweer spijt van mijn zeer criminele daad.

Gelaten stuiter ik dan maar weer verder op het aftandse fietspad. Maar eigenlijk is dat natuurlijk idioot. Het zou in fietsland Nederland bij wet moeten worden vastgelegd dat wanneer een weg voor auto's schijnbaar aan vernieuwing toe is, ze het fietspad ook even mee moeten nemen.

Dat gaat me natuurlijk om mezelf, het wannabe racefietsertje dat in z'n veel te dure strakke pakkie erop uittrekt om het leven van Jan en Corry op hun elektrische fiets zo zuur mogelijk te maken, maar er zit heus ook nog wel een beetje medemenselijkheid in me.

Want het is toch niet te verkopen dat veel gemeentes en provincies zichzelf via allerlei marketingmarketeers op de kaart willen zetten als gezonde fietsgemeente of -provincie, maar dat als het op daden aankomt de prioriteit schijnbaar nog altijd bij de auto lijkt te liggen.

Schoolkinderen, forenzen en ja, ook Jan en Corry op hun elektrische fiets kunnen, vrij letterlijk vanwege het gestuiter, het heen en weer krijgen. Dus ambtenaar die dit leest; als je écht onderdeel bent van een fietsprovincie of -gemeente stap je nu op de fiets en verken je het gebied. Gestuiter op het fietspad naast een perfecte weg? Aan het werk!

Beeld: Twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Meer zoals dit

Tour | Tijdrit was voer voor mooie grappen op internet: de sokhelm, pizza Hawaï en meerrrr

De openingstijdrit van de Tour de France eindigde in een verrassende zege voor Yves...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...