Carrièreswitch: Olympisch schaatskampioene Carlijn Achtereekte gaat wielrennen: 'Altijd een passie voor wielrennen gehad'

Ze trok zelf de stoute schoenen aan en belde eens op..

carlijn achtereekte
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

Het wemelt in het mannenpeloton inmiddels van de wielrenners die eerder aan een andere sport deden op hoog niveau - met uiteraard schansspringer Primoz Roglic als belangrijkste naam. En in het mannenteam van Jumbo-Visma komt Olav Kooij ook uit het schaatsen.

Maar nu is er in het vrouwenteam van de wielerploeg ook een schaatster actief. En niet de minste! Olympisch kampioene van 2018 Carlijn Achtereekte is namelijk de nieuwste aanwinst van de Jumbo-Visma-vrouwenploeg.

De 32-jarige Achtereekte had een in april aflopend contract bij de schaatsploeg van de supermarkt, maar was nog niet klaar met topsport, zo vertelt ze op de site van de ploeg. Ze belde zelf met sportief directeur van de wielerploeg Merijn Zeeman en zo ging het balletje rollen.

"Ik heb diep in mijn hart altijd een passie voor wielrennen gehad. Ik dacht stiekem weleens: waarom ga ik dat eigenlijk niet doen? Maar ja, het schaatsen ging goed en daar lag mijn focus. Nu krijg ik alsnog de kans om me te ontwikkelen tot profrenner en daar ben ik heel dankbaar voor."

Esra Tromp, de manager van Jumbo-Visma Women, is blij met de aanwinst. "We kijken binnen Team Jumbo-Visma altijd naar hoe we elkaar beter kunnen maken. Carlijn mist weliswaar de routine van fietsen in een peloton en ook op technisch en tactisch vlak is er werk aan de winkel, maar ze bréngt onze ploeg ook veel. Een topsportmentaliteit en ervaring met presteren op het allerhoogste niveau bijvoorbeeld."

Achtereekte is inmiddels druk in training en zal 25 juni sowieso aan het NK deelnemen. De ploeg zal verder aan de hand van haar vorderingen een programma samenstellen.

"Het zal gaan met vallen en opstaan. Als schaatser rijd je alleen in een baan en heb je van niemand last. Nu moet ik leren omgaan met het nerveuze, het gedrang. Dat zal wennen zijn, maar ik ga ervan uit dat ik die skills snel leer. Ik ga de kunst afkijken van mijn ploeggenoten en hoop dat ik eerst in dienst een rol kan spelen binnen het team", besluit de oud-schaatster.

Nieuws
  • Jumbo-Visma