HomeZelf in het zadelZo gebruik je je smartphone als fietscomputer

Zo gebruik je je smartphone als fietscomputer

Waarom een apart apparaat kopen als je 'm al in huis hebt?

Alle smartphones hebben tegenwoordig een handige GPS-functie aan boord. Zeker als je regelmatig op de fiets zit, kun je deze functie optimaal benutten. De GPS-functie maakt het namelijk mogelijk om al je routes tijdens het wielrennen vast te leggen.

Dit is dan ook de reden dat veel appmakers apps hebben gemaakt voor je iPhone of Androidtoestel waarmee je je smartphone kunt veranderen in een fietscomputer. Het is natuurlijk niet handig – en zelfs verboden – om je smartphone in de hand te houden tijdens het wielrennen, maar ook daar is een oplossing voor.

Smartphone als fietscomputer

Er zijn een aantal appmakers die al een app op de markt hebben gebracht om allerlei data inzichtelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid die je hebt behaald, de tijd dat je op de fiets zat en de afstand die je hebt afgelegd.

Aan de hand van deze informatie kan zelfs het hoogteverschil of het aantal calorieën dat je verbrand hebt berekend worden. Vaak hebben deze apps een eigen website waar je bijvoorbeeld ook kan zien welke route je gereden hebt en deze delen met andere gebruikers.

Als je je smartphone als fietscomputer in gaat zetten, wil je je smartphone niet voortdurend in de hand houden. Tegenwoordig is dat zelfs verboden. Maar met een telefoonhouder fiets je rustig door terwijl je smartphone goed vastgeklikt zit.

Op deze manier klik je je smartphone gemakkelijk in de houder op het stuur van je fiets. Zo heb je altijd al je informatie paraat en ben je toch veilig onderweg.

De voordelen

Waarom een fietscomputer kopen als je ook een smartphone kunt gebruiken? De meeste apps die je kunt gebruiken om je smartphone om te zetten naar een fietscomputer zijn volledig gratis. Je hebt de beschikking over route informatie en kunt de afgelegde routes ook delen op social media en met andere gebruikers. Je hebt wel een smartphone met een goede batterij nodig, maar hoeft deze niet meer apart op te laden. De smartphone leg je immers vrijwel elke dag al aan de lader.

De GPS-sensoren van smartphones zijn bovendien ook steeds beter. Waar de GPS-informatie een paar jaar geleden zeker in goedkopere toestellen niet erg nauwkeurig waren, is dit de laatste jaren steeds weer verbeterd. Daardoor kun je een telefoonhouder in combinatie met je smartphone gebruiken als fietscomputer.

Accesoires op de smartphone

Tegenwoordig kun je tijdens het fietsen ook je hartslag meten. Daarvoor heb je een Bluetooth hartslagmeter nodig. Deze kun je vaak gemakkelijk koppelen met je smartphone en de fietscomputer app. Verschillende bekende merken zoals Garmin en Runtastic maken hartslagmeters die je tijdens het wielrennen kunt gebruiken.

Het koppelen gaat eenvoudig via Bluetooth en de app, zodat je in een mum van tijd je accessoires kunt gebruiken tijdens het sporten. De fietscomputer apps kun je meestal uitbreiden met andere handige apparaten.

Denk bijvoorbeeld aan een zogenaamde cadanssensor. Deze kun je via Bluetooth koppelen en houdt de trapfrequentie bij. Deze gegevens lees je dan na afloop weer af in de fietscomputer app. Op die manier heb je ook het aantal pedaalslagen per minuut altijd inzichtelijk.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Huzarenstuk Van Aert: ‘Ik twijfelde nog even om te wachten op Vingegaard en Yates’

Na afloop vertelde hij over de actie van Team Jumbo-Visma, dat een geweldige lead-out...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | De dag dat ik bijna stierf aan een hongerkloppenkramp des doods op het slechtste asfalt ooit in de Vogezen

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over een dag in de Vogezen die uitliep op een ramp...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?