HomeAchtergrond4 conclusies na de Dauphiné met het oog op de Tourselectie van...

4 conclusies na de Dauphiné met het oog op de Tourselectie van Jumbo-Visma

Merijn Zeeman vertelde weliswaar dat de voorbereidingskoersen geen examen zijn voor de Tour de France, maar neemt niet weg dat ze zullen meespelen in de eindbeslissing. Vier conclusies die de Nederlandse ploeg zal trekken na de Dauphiné.

1) Met kopmannen Van Aert, Roglic en Vingegaard zit het wel goed

Merijn Zeeman vertelde onlangs dat drie renners zeker van hun plek zijn voor de Tour de France: Van Aert, Roglic en Vingegaard. Met de kopmannen zit het wel goed. Van Aert staat buiten kijf met twee ritzeges en de eindwinst in het puntenklassement. Hoewel hij niet de grootste concurrentie ondervond in de Dauphiné, sprak zeker de tijdrit boekdelen over de vorm van de Belg.

Primož Roglič pakte de eindzege, terwijl ploegmaat Jonas Vingegaard de Sloveen van de klassementsrenners het dichtst benaderde. In de zevende etappe offerde de Deen zich nog op voor zijn ploegmaat, maar op de slotdag hoefde dat niet vanwege een topdag van Steven Kruijswijk. In de Tour de France wil Team Jumbo-Visma de kracht van de breedte uitspelen in de strijd met topfavoriet Tadej Pogačar. Wat dat betreft was de slotdag er eentje uit het boekje.

2) Kruijswijk rijdt zich op slotdag in Tourselectie

De eerste dagen waren vrij vlak van Steven Kruijswijk. Hij heeft weleens een betere tijdrit gereden, en op de voorlaatste dag ging hij er vroeg af op de slotklim en toonde hij weinig meerwaarde voor zijn ploegmaten. Hoe anders was dat de laatste dag, want Kruijswijk legde de rode loper uit voor Roglic en Vingegaard.

Met zijn prestatie op de voorlaatste dag dreigde een Tourselectie eventueel zelfs op de tocht te raken, maar in de laatste etappe heeft hij zich de Tourselectie ingereden. Hij kan de rol van meesterknecht in de bergen op zich nemen, de rol die Wout Poels bij Team Sky jarenlang had. En dan heeft Team Jumbo-Visma ook Sepp Kuss en wellicht zelfs een goede Rohan Dennis nog achter de hand. Zij rijden momenteel in de Ronde van Zwitserland.

3) Laporte meest logische helper Van Aert

Niet alleen de gele trui is in de Tour de France een doel voor Team Jumbo-Visma, want Wout van Aert richt zich op het puntenklassement. Hoewel de Belg veel in zijn eentje kan, zou een helper fijn zijn voor ‘m. En dan is Christophe Laporte de meest logische man. De Fransman heeft het explosieve vermogen om Van Aert te brengen in tussen- en massasprints (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Benoot) en laat in de Dauphiné zien ook relatief vlot omhoog te gaan.

Mike Teunissen zou die rol ook kunnen vervullen, maar de Nederlander kwam in de Ronde van Noorwegen ten val en is sowieso heel het seizoen van minder niveau dan Laporte. De Fransman kun je simpelweg niet thuislaten na zijn goede voorjaar en zijn Dauphiné waarin hij aantoonde wederom een goede vorm te hebben. Is bovendien ook een zeer nuttige kracht voor de rit over kasseien.

4) Benoot is nog niet de Benoot van het voorjaar, maar de vormcurve stijgt

Wout van Aert was er glashelder over. Als het aan hem ligt, zal Tiesj Benoot erbij zijn in de Tour de France. Het voordeel van Benoot is zijn enorme veelzijdigheid. Hij kan zowel Wout van Aert in de sprints als Primoz Roglic en Jonas Vingegaard bergop van dienst zijn. Werd in het verleden zelf al eens twintigste in de Tour de France, wat iets zegt over het klimvermogen van de Vlaming.

Toch was Benoot in de Dauphiné de eerste dagen nog niet de Benoot die in het voorjaar derde eindigde in de Amstel Gold Race. Hij moest er iedere keer vrij snel af en zodoende liet hij niet zien dat de ploeg niet om hem heen kan. Toch liet Benoot net als Kruijswijk blijken dat de vormcurve stijgende is. Op de slotdag kon hij langer mee dan de dagen ervoor. De kans is groot dat van de trein in Frankrijk enkel Chris Harper er niet bij is op het hoogste podium deze zomer.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Opvallend verhaal van mama Pogacar: ‘Tadej zei vorig jaar: ‘Mama, de Slovenen houden niet van mij’

Dat heeft alles te maken met de Tour de France 2020, waarin Pogacar op...

📸 Uno-X neemt meetpunt Mars in tijdrit Dauphiné letterlijk met futuristische helm

Teams die gebruik maken van het materiaal van Specialized (Soudal-QuickStep en BORA-hansgrohe in de...

Emotionele Mikkel Bjerg na tijdritzege in Dauphiné: ‘Ik heb eigenlijk nooit in mezelf geloofd’

Mikkel Bjerg staat al jarenlang te boek als een groot talent, hij werd driemaal...

Meer zoals dit

Heijboer over sneeuwballenhoogtestage Van Aert op 3000 meter hoogte: ‘Qua hitte-adaptatie wel nadeel richting Tour’

Geen Dauphiné voor Wout van Aert. Hij en Wilco Kelderman, die na de val...

Emotionele Mikkel Bjerg na tijdritzege in Dauphiné: ‘Ik heb eigenlijk nooit in mezelf geloofd’

Mikkel Bjerg staat al jarenlang te boek als een groot talent, hij werd driemaal...

Australische reist 15.000 kilometer… voor afgelaste Ronde van België: ‘Heel teleurgesteld’

Mathieu van der Poel zien we binnenkort terug in actie in de Ronde van...