De kinesist van Van Aert en Evenepoel: 'Ze hebben meteen de focus naar andere doelen verlegd'

Wout van Aert en Remco Evenepoel werken keihard aan hun herstel. Onder meer bij kinesist Thijs Hertsens. 

Evenepoel

Het Laatste Nieuws ging langs bij Hertsens en vroeg naar de twee Belgische wielertoppers, die beiden zo'n drie keer per week langsgaan in LAB Antwerp. Hertsens werkte eerder samen met Van Aert en Evenepoel. Na hun zware valpartijen in respectievelijk de Tour 2019 en Ronde van Lombardije 2020 kwamen ze bij hem terecht.

Hertsens vertelt over de huidige revalidatie van de twee. "Alles gebeurt in overleg met de artsen van de kliniek in Herentals, bij wie ik elke week rapporteer. Ik rapporteer ook naar hun ploegen. Er wordt geen enkele stap in de revalidatie overgeslagen, alles gebeurt op tijd. Mijn taak is om hen zo ver te krijgen dat ze duurtrainingen en de zwaardere blokken op de fiets weer aan kunnen. Het zijn heel fietsspecifieke oefeningen die ik hen geef."

Mentaal

Mentaal was het lastig, maar Hertsens merkte al snel dat de blik weer vooruit ging bij beiden. "Alle twee zijn ze positief ingesteld. Natuurlijk is het niet makkelijk wanneer je valt op het toppunt van je kunnen en herleid wordt tot een periode van één tot twee weken waarin je zo goed als niks mag doen. Ze hebben de knop snel omgedraaid en de focus meteen naar andere doelen verlegd. Daar slagen ze goed in."

Als Evenepoel en Van Aert weer blessurevrij zijn, zal Hertsens betrokken blijven, vertelt hij. "De coaches van de ploegen nemen het dan weer over. Op dit moment is de communicatie tussen mij en en de coaches intens. Dan gaat het over de belasting die ze aankunnen en hoeveel uren ze op de fiets kunnen zitten. Zodra ze weer vertrekken op stage en weer gaan koersen, wordt dat minder intensief. Maar dan blijf ik wel oefenschema’s geven of werken aan bepaalde details, wat belangrijk is."