De Lampaert-storm: 'Ik ben geschrokken van de reacties die volgens mij overdreven zijn'

Het blijft maar stormen rond het hoofd van Yves Lampaert. De Quick-Step-renner toonde in de slotrit van de Baloise Belgium Tour dat hij brede schouders had, en daar was Tim Wellens het slachtoffer van. Lampaert kwam er op Radio 2 West-Vlaanderen even op terug.

Lampaert
  • Yves Lampaert Yves Lampaert

De overigens sympathieke Lampaert kreeg de voorbije dagen online de wind van voor. Allerlei beschuldigingen, verwijten en vergelijkingen na zijn gecontesteerd manoeuvre. Kort gezegd: hoe het er op social media aan toe gaat als iemand zich buiten de maat gedraagt.

Wat Lampaert deed was niet wit, niet zwart, eerder grijs. Het was niet alledaags, maar het leek ook niet zó gevaarlijk dat moord, brand en complottheorieën de enige verklaring zijn. Lampaert: "Ik ben geschrokken van de reacties. Als ik de beelden zie kan ik de boosheid wel begrijpen. Het was een beweging in de grijze zone en Wellens verliest, maar om zo op de brandstapel te komen vond ik toch wat overdreven."

Als elke renner die zich ‘tactisch breed’ maakt zo moet afgeslacht worden, is het einde toch zoek. We herinneren ons in het veld een pittig duel tussen Eli Iserbyt en Toon Aerts. Iserbyt deed een inhaalbeweging ‘op het randje’, met een boom als derde speler. Hij won de race, Aerts verloor. De West-Vlaming noemde het achteraf een wedstrijdincident. ‘Slachtoffer’ Toon Aerts bevestigde dat hij enorm verrast was door het manoeuvre, maar maakte er niet meer van. ‘Ik vond het net kunnen’, gaf hij zelfs aan.

Ook tijdens massasprinten en de voorbereiding ervan gebeurt er wel eens wat. Afzakkende renners die van de kop komen en zich breder maken dan ze zijn bijvoorbeeld. Vaak zie je het niet eens, en toch gebeurt het. Er bestaan ook professionele in-de-weg-rijders die een achtervolgend peloton wat jennen omdat hun ploegmaat vooraan zit. Niet altijd even proper, maar zijn het daarom schurken?

Het is zoals een snellere voetballer tackelen die je voorbij gaat. Een professionele fout, niet oké, een gele kaart… en de match gaat verder. Dat de getackelde speler mogelijk op weg was naar een goal of een assist, is niet meer van tel.

Is het goed te keuren wat Lampaert deed? Neen, maar elkaar niet aanraken in een compact peloton op volle snelheid is vrijwel onmogelijk. Hij had dit beter niet gedaan en Wellens had moeten winnen. Klopt helemaal. De man verketteren, klopt niet.

Lampaert sluit af: "Ik hoop dat we het nu kunnen achterwege laten. Op naar de volgende koersen, zoals het BK tijdrijden waar ik gemotiveerd aan de start sta."

Nieuws
  • Cor Vos