Tour | BikeExchange-Jayco gaat te laat rijden, etappe prooi voor Pedersen

BikeExchange-Jayco begon te laat met rijden in de rit naar Saint-Etienne. De vluchtgroep mocht het dus uitmaken. Mads Pedersen was veruit de sterkste.

Tour de France 2022 stage 13

Na twee loodzware bergetappes zou je verwachten dat de renners het wel een beetje rustig aan zouden doen in de etappe van Bourg d'Oisans naar Saint-Etienne. In de hitte was er een hallucinant eerste uur, waarin 51 kilometer werd afgelegd (weliswaar wat in dalende lijn, maar ook met tegenwind).

Toen de rook een beetje was opgetrokken, was er een sterke zevenkoppige kopgroep ontstaan met Filippo Ganna, Stefan Küng, Fred Wright, Mateo Jorgenson, Mads Pedersen, Hugo Houle en Quinn Simmons (de Amerikaan moest later lossen).

Het peloton liet de, toen nog, zeven niet al te ver wegrijden en het was de hele dag nerveus. We zagen zowaar een paar waaiertjes. Met de mannen van Lotto-Soudal aan het werk leek het peloton de boel onder controle te hebben.

Een rare val van Calen Ewan veranderde alles. De Australiër kampte met kniepijn en keerde niet meer terug aan het front in de koers. De vluchtgroep liep uit naar een voorsprong van zo'n drieënhalve minuut. BikeExchange-Jayco ging vervolgens rijden, maar te laat.

Op 13 kilometer van de streep zagen ze het zinloze in van hun missie en wisten de zes helemaal zeker dat zij het uit gingen maken. Sein voor Mads Pedersen om de finale voor de dagzege te openen. De Deen kreeg Hugo Houle en Fred Wright met zich mee. Ganna en Küng moesten verrassend passen, net als Jorgensen.

Bij de drie vooraan was de Canadees Hugo Houle de eerste die het probeerde, maar Wright en Pedersen zaten meteen op z'n wiel. Pedersen kon natuurlijk op z'n sprint vertrouwen, dus Wright moest ook nog wel wat proberen eigenlijk.

Dat deed hij allereerst door wat te gaan linkeballen en op 3 kilometer van de streep wat beurtjes over te slaan. Niet veel later probeerde hij het, maar een soevereine Pedersen zat meteen op z'n wiel. In de sprint ging hij van ver (300 meter) aan en sprintte de andere twee op fietslengtes.

Daguitslag

Results powered by FirstCycling.com

Morgen maken de sprinters sowieso geen kans, want dan ligt de aankomst op de zogenaamde Montee Jalabert in Mende. Een niet zo heel lange, maar wel steile klim. Omar Fraile won er in 2018 vanuit de vlucht, voor Jasper Stuyven.

Geen categorie
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022