Tour | Indrukwekkende Matthews wint in Mende, Vingegaard geeft geen krimp bij aanval Pogacar

Wat een heerlijke klim voor de zege in Mende. Respect voor Michael Matthews, zeer knap gedaan!

Tour de France 2022 stage 14

De etappe van Saint-Etienne naar Mende was gemaakt voor de vluchters, maar het was even opkijken toen Tadej Pogacar zich mengde in het strijdgewoel. Het was mooi om te zien, maar Jumbo-Visma stelde uiteindelijk orde op zaken.

Zonder Pogacar reed er wel een omvangrijke kopgroep van maar liefst 23 renners weg. Het peloton liet begaan en het was duidelijk dat we op de Montee Jalabert een strijd op twee fronten kregen: voor de dagzege en voor het algemeen klassement.

In de groep zaten een paar mooie namen. Bauke Mollema was present, maar ook Rigoberto Uran, Jakob Fuglsang, Michael Woods, Lennard Kämna en Thibaut Pinot waren present.

Louis Meintjes was de best geklasseerde renners en omdat de groep een grote voorgift kreeg, deed hij een mooie zaak in het algemeen klassement (zie onderin dit artikel).

Vroege finale

De strijd om de ritzege ontbrandde al op 60 kilometer van de streep. Quinn Simmons begon eraan en er volgde een spervuur aan demarrages. Michael Matthews reed sterk en kreeg Luis Leon Sanchez, Felix Grosschartner en Andreas Kron met zich mee.

Die laatste werd door een lekke band - het is nog niet de Tour van Lotto-Soudal - teruggeworpen in de achtervolgende groep. De drie vooraan begonnen met een voorsprong van iets meer dan 30 seconden aan de steile slotklim van 3 kilometer (de Montee Jalabert).

Dat bleek op de steile muur voor de zeer indrukwekkende Michael Matthews niet goed om alleen vooruit te blijven, want Alberto Bettiol kwam van achteruit. Maar in een beklijvende klim kwam de Australiër terug en ging erop en erover.

In de kilometer koers na de top gaf hij het niet meer weg en boekte een bijzonder fraaie etappezege na twee tweede plaatsen in deze Tour.

Klassementsmannen

Achter de vluchtgroep was het ook in het peloton koers. Tom Pidcock en Primoz Roglic moesten bijvoorbeeld al ver voor de laatste helling lossen. Onder aanvoering van Wout van Aert was er nog maar een klein groepje over toen ook zij een klein kwartier later aan de Montee Jalabert begonnen.

UAE was daar aan de voet wat sterker dan Jumbo-Visma. De emiratenploeg had naast Pogacar nog McNulty en Majka van voren, terwijl Vingegaard al snel geïsoleerd zat. Pogacar gaf er niet veel later een snok aan, maar Vingegaard gaf voorlopig geen krimp en bleef in het wiel.

Ook in het vervolg van de klim wist Pogacar geen bres te slaan met de Deen. De twee sterkste renners van deze Tour pakten wel wat tijd op David Gaudu, die vandaag voor Geraint Thomas en Nairo Quintana best of the rest was.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen staat er een relatief vlakke rit op het programma. In de middeleeuwse vestingstad Carcassonne mogen de sprinters dan waarschijnlijk eindelijk laten zien of de sprintersbenen de bergen overleefd hebben.

Geen categorie
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022