HomeGeen categorieTour | Noord-Amerika boven in Foix, Pogacar valt vroeg aan (maar zonder...

Tour | Noord-Amerika boven in Foix, Pogacar valt vroeg aan (maar zonder resultaat)

De Canadees Hugo Houle was de sterkste in een Noord-Amerikaans getinte vluchtgroep. Voor het algemeen klassement schudde Pogacar nog wel even aan de boom...

Pogacar kondigde voor de etappe naar Foix met twee beklimmingen van eerste categorie al aan op iedere klim aan te vallen en hij hield zich aan z’n woord.

De Sloveen trok op 50 kilometer van de streep op de Port de Lers ten aanval. Niet één keer, maar twee keer. En in de afdaling nog een keertje. Maar Jonas Vingegaard gaf geen krimp en zat ook in de afdaling al snel in het wiel van de witte trui. Ook de andere klassementsmannen, met een paar knechten erbij, keerden terug.

Noord-Amerika boven

Voor de ritzege streden ze niet bij de favorieten niet meer, want dat ging tussen de restanten van de omvangrijke vluchtgroep. Groene trui Wout van Aert zat mee, maar dat leek vooral in dienst van Vingegaard. Bij aanvang van de steile Mur de Peguere lagen hij en z’n groepje met daarin ook bollenman Simon Geschke een minuut achter op de leider.

Die leider was de Canadees Hugo Houle van Israel-Premier Tech. Daarachter volgde een zestal met onder andere Michael Storer, Damiano Caruso, Mateo Jorgenson, Valentin Madouas, Tony Gallopin en ploeggenoot Michael Woods. Houle behield op de Mur een voorsprong van een kleine halve minuut op de sterksten bij de achtervolgers: land- en ploeggenoot Woods en de Movistar-Amerikaan Jorgenson.

Toen de Amerikaan in de afdaling tegen de grond ging, was het bekend dat de ritzege naar een Canadees van Israel-Premier Tech zou gaan, maar Woods hoefde nu niet meer de vlucht van zijn landgenoot te beschermen en kon dus zelf ook voluit gaan.

Maar Houle was de veel betere daler en Jorgenson keerde bovendien terug bij Woods. Houle zorgde dus voor de tweede ritzege van Israel-Premier Tech (de eerste was voor Simon Clarke in de kasseienrit). Madouas

Schaken bij klassementsmannen

In de groep der favorieten voerde Rafal Majka namens UAE direct de forcing aan het begin van de Mur. Alleen Pogacar, Vingegaard, Kuss en Quintana konden volgen. Er sloten weer wat mannen aan, maar toen Majka met materiaalpech kreeg te kampen nam Kuss het commando over en waren ze weer met z’n vieren.

Pogacar hield na het wegvallen van Majka zijn kruit droog en viel niet aan op de Mur. Vanuit de achtergrond wachtten Daniel Felipe Martinez, Van Aert en Brandon McNulty op hun kopmannen. Geraint Thomas keerde in de afdaling als terug met hulp van Martinez.

Het tactische schaakspel tussen Jumbo-Visma en UAE met vooruitgeschoven mannetjes eindigde in een remise, want in de dalende kilometers naar Foix gebeurde er niks meer (behalve dan dat Gaudu nog aansloot). De van achteruit teruggekeerde Madouas sprintte nog naar de tweede plek.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen staat er een korte, maar heftige bergrit op het programma. In 129 kilometer wachten drie cols van eerste categorie en eentje van tweede categorie. De finish is bergop en de laatste kilometers van die klim naar Peyragudes zijn behoorlijk steil Andermaal zijn alle ingrediënten voor spektakel aanwezig.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dirk De Wolf: ‘Stuyven moet misschien focussen op de koersen net onder de allergrootste klassiekers’

Jasper Stuyven reed na z'n zege in Milaan-Sanremo van 2021 twee teleurstellende seizoenen -...

Adam Yates koerste 37 (!) km met hersenschudding: ‘Hij herinnert zich niets van de val’

Adam Yates verscheen als topfavoriet aan de start in de UAE Tour, maar hij...

Jose De Cauwer over voorjaar: ‘Zonder Pogacar zal het meer op Van der Poel zelf aankomen’

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen!...

Anonieme renner: ‘Ze kwamen Alaphilippe eens tegen toen hij ’s nachts op stap was in de Tour’

In de aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad is het tot een relletje gekomen...

Meer zoals dit

Ploegleider Steels: ‘Ben ervan overtuigd dat Evenepoel mee kan doen voor zege in Ronde van Vlaanderen’

Remco Evenepoel rijdt nu in Portugal de Ronde van de Algarve en richt zich...

Dit zijn de 15 langste renners van het WorldTour-peloton, Visma | Lease a Bike gemiddeld langste team

Op de lijst met langste renners staan veel Nederlanders. Dit is de top 3...

Michel Wuyts is hard voor Pidcock, coach & team: ‘Het zijn loze schutters geworden’

Mogen we Tom Pidcock nog bij de 'grote drie' in het veld rekenen? De...