De indrukwekkende prestatie van Brandon McNulty in cijfers: breekt record van Pantani, Ullrich en Virengue

Brandon McNulty reed gisteren uit het niets een dijk van een etappe. De Amerikaan reed zelfs een oud record uit de EPO-tijden uit de boeken met Pogacar en Vingegaard in het wiel...

Tour de France 2022 stage 17

Opeens was-ie er: de Amerikaan Brandon McNulty. In de grote Alpenritten noteerde hij een 31e en een 73e plaats in de daguitslag, maar gisteren was hij de nummer drie in koers. Twee cols lang nam hij UAE-ploeggenoot Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard op sleeptouw.

Als je ernaar keek was het al indrukwekkend, maar ook de cijfers laten zien dat de Amerikaan bijzonder op reef was. Op de Col d'Azet, de voorlaatste klim van de dag. Daar dunde McNulty de groep der favorieten uit tot hemzelf, Pogacar en Vingegaard.

Met 22 minuten en 54 seconden over de 8 kilometer á 8 procent reed de 24-jarige Amerikaan een oud EPO-record uit de Tour van '97 uit de boeken.

Beste McNulty ooit

Maar ook als we in de statistieken van McNulty, die altijd al z'n ritten uploadt op Strava, zelf duiken is te zien hoe sterk z'n prestatie was. In de Alpen dus nergens, maar nu zette hij misschien qua wattages misschien wel de beste prestatie uit z'n carrière neer.

Dat wordt duidelijk uit onderstaand grafiekje. Voor wie geen wattprofessor is: in deze grafiek zie je enkele prestaties van McNulty. Bij lange inspanningen is het aantal watts per kilogram logischerwijs lager dan bij kortere inspanningen.

Daaruit rolt een bandbreedte die je de prestatiecurve zou kunnen noemen (met op de x-as de tijd en op de y-as het aantals w/kg). Zoals je ziet valt de prestatie van McNulty op de Col d'Azet buiten die bandbreedte en had hij dus wonderbenen. Ook op de slotklim (de andere klim in het geel aangegeven in de grafiek) duwde hij na die recordklim even ervoor nog een behoorlijk vermogen.

DOPING!!1!

Wie nu meteen schreeuwt dat McNulty uit de pot met verboden middelen heeft gesnoept omdat hij een record uit de boeken reed uit het EPO-tijdperk: zo simpel is het natuurlijk niet.

Gezien de innovatie op materiaalgebied en op voedings- en trainingsniveau is het eigenlijk hartstikke logisch dat ze sneller gaan, en een wonder dat die oude records überhaupt nog staan. Nou ja, wonder.. We weten dus hoe dat zat: EPO.

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022