Wiebes' watts: hoeveel trapt ze weg in een massaprint?

Tour de France women (2.WWT) - stage 6

Lorena Wiebes kwam gisteren lelijk ten val, maar de dagen ervoor toonde ze aan by far de sterkste sprinter van het vrouwenpeloton te zijn. Ze won deze Tour de France Femmes al twee etappes, met overmacht. De sprint van de Zuid-Hollandse ziet er krachtig uit, maar hoe krachtig is-ie nou precies?

De Finse wielerprofessor @ammattipyoraily analyseerde de Strava-file van de etappe die Wiebes donderdag op haar naam schreef. Hij zag dat ze over 15 seconden 1035 watts uit haar kuiten en dijen perste, met een maximum van 1304 watts.

Dat was dus na de voor vrouwenbegrippen zeer lange etappe van 176 kilometer. Bij sprinten is het minder van belang maar om een beeld te krijgen: Wiebes weegt bij benadering 60 kilo en dus kom je dan uit op 17 w/kg.

Uiteraard is er ook de even onzinnige als onvermijdelijke vergelijking met de mannensprinters. Uiteraard produceren die wat meer watts, maar ze zijn over het algemeen ook wat zwaarder. Daardoor valt het aantal watts per kilogram weer wat lager uit.

Nou, halen we er toch maar eentje tevoorschijn... Onder de tweet van de Fin reageert iemand met de data van Caleb Ewan uit een door hem gewonnen lange (220 km.) Touretappe naar Carcassonne in 2019. De Australiër, relatief een lichte sprinter, trapte daarin 14 seconden lang 1110 watts, met een piekvermogen van 1390.

Maar doorgaans halen de wat zwaardere mannensprinters wel zo'n 1500 a 1600 watt in een sprint. Hieronder zie je tweet van de Fin.

Lorena Wiebes kan haar sprintbenen niet meer laten zien, want er staan nog twee zware Vogezenritten op het programma. Vandaag finishen de rensters (min of meer) bovenop de Grand Ballon, morgen wacht de zeer steile Super Planche des Belles Filles.

Het is overigens op moment van schrijven nog onzeker of Wiebes überhaupt wel van start komt na haar val. Ze heeft veel schaafwonden en een paar hechtingen in haar elleboog overgehouden aan de val van gisteren.

Geen categorie
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022