HomeGeen categorieDetails crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten...

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Tiesj Benoot kwam op hoogtestage ten val door een onoplettende auto. Hij vertelt wat hij zich er nog van herinnert. 'Blij dat ik het kan navertellen'

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde aan het seizoen van Tiesj Benoot. De 28-jarige Belg van Jumbo-Visma werd aangereden door een onoplettende automobilist.

Bij de aanrijding liep Benoot een breukje in de nekwervel op, maar daarmee lijkt hij nog goed te zijn weggekomen. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad kreeg de Gentenaar namelijk te spreken en het was een behoorlijk heftig ongeluk, zo vertelt Benoot.

“Ik was aan het dalen en reed op een lang recht stuk, daar haalde ik iets van een 67 km/u, heb ik later teruggeken. Plots stak die auto een parking over. Heeft hij niet gekeken of dacht hij dat hij nog snel over kon, ik weet het niet. Ik ben er vol op gereden en heb zelfs bijna niet meer kunnen remmen. De deur van de wagen was ingedeukt, de spiegel lag eraf, de ruiten waren gebroken…”

Niet bij bewustzijn

Dat heeft Benoot later gehoord, want zelf was hij niet bij kennis. “Ik moet een kwartiertje buiten bewustzijn geweest zijn want toen ik weer bij kwam, was de ambulance er al. Ik heb meteen mijn vriendin Fien gebeld en de locatie door gestuurd. Zij is snel ter plekke gekomen. Een tijdje was ik heel wazig, wist ik niet meteen waar ik was en hoe lang ik al in Livigno was, maar dat kwam gelukkig snel terug.”

“Ze gaven me meteen een shot morfine, ik was redelijk suf en lag aan de monitor. Ik lag er op mijn rug in, dus ik heb zelf niet veel gezien, maar ze hebben daar al echo’s genomen van mijn organen om te zien of er nergens inwendige bloedingen waren. Dat was gelukkig niet het geval.”

Geluk bij een ongeluk

Hij werd met de helikopter naar het ziekenhuis vervoerd en daar werd de diagnose gesteld: een breukje in de nekwervel. “Dat was toch effe schrikken. Mijn nek voelde raar aan, maar ik ging er niet vanuit dat die gebroken was. Zeker de tweede nekwervel, die is echt cruciaal voor de zenuwbanen.”

“Gelukkig kon ik ter plekke mijn handen en voeten al bewegen. Dat was een opluchting. Het heeft zeker niet veel gescheeld. Enkele millimeters of zelfs micrometers en het kon een heel ander verhaal geweest zijn. Ik heb het al min of meer aanvaard. Al ga ik de komende dagen ongetwijfeld nog gefrustreerd zijn als ik de collega’s thuis zie koersen. Eigenlijk ben ik heel dankbaar en blij dat ik het nog kan navertellen.”

6 tot 12 weken rust

Met het ongeluk komt er een einde aan het seizoen van Benoot. De diagnose die ze mij in Italië gaven, is dat ik zes tot twaalf weken moet rusten met deze brace. Ik ben nog jong dus ik hoop dat ik na zes weken dat ding al mag uitdoen. Ik ga hoe dan ook nog eens in Herentals bij dokter Toon Claes langs voor een tweede diagnose. Je weet toch maar nooit.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Creatieve shirtjesmaker fotoshopt Jonas Vingegaard in Rabobank-Visma tenue

Het contract tussen Jumbo Supermarkten zal overigens wel gerespecteerd worden, maar andere sponsors kunnen...

Meer zoals dit

Santiago Buitrago wint koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden terug op Thomas

Het was vandaag buigen of barsten voor de klassementsrenners in de achttiende Giro-etappe. De...

La Gazzetta: ‘Mark Cavendish kondigt maandag wielerafscheid aan’

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport zet Mark Cavendish na dit seizoen...

📸 Pogacar deelt beelden van revalidatie en geeft update: ‘Helemaal geen saai leven’

Een maand na zijn ongelukkige val in Luik-Bastenaken-Luik, waarbij hij twee handwortelbeentjes brak, zit...