Thymen Arensman: 'Ik lette eerder meer op cijfers, maar heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren'

Thymen Arensman ontwikkelt zich in rap tempo en vertelt wat hij over zichzelf ontdekt (en ook hoe hij herstelde van een zonnesteek in de Vuelta).

La Vuelta ciclista a Espana 22-15

Thymen Arensman zette dit jaar flinke stappen. De jonge renner van - nu nog - Team DSM bekroonde dit uitstekende jaar zondag met een ritzege in de koninginnenrit van de Vuelta. Hij kon de handen de lucht in steken na een indrukwekkende solo op de Sierra Nevada.

De NOS sprak het nieuwe Nederlandse rondetalent. Arensman, die komend seizoen voor INEOS koerst, is nog volop in ontwikkeling en dat merkt hij ook aan zichzelf.

"Ik wist dat ik het afgelopen jaar samen met het team stappen heb gemaakt, maar je weet nooit hoe je lichaam reageert in de tweede week van de tweede grote ronde dit jaar. Iedereen weet op basis van trainingen hoeveel wattages ze kunnen trappen, maar tijdens etappes loopt het anders. Ik lette eerder meer op cijfers, maar heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Gevoel is ook belangrijk."

Zonnesteek en herstelvernogen

Het succes in de Vuelta kwam na een week waarin in het in eerste instantie wat minder ging. In de tijdrit werd Arensman bevangen door de hitte en liep een zonnesteek op. Hij herstelde snel. Herstel is sowieso de grote kwaliteit van Arensman.

"Ik kan nu dezelfde vermogens of zelfs meer leveren dan in de eerste week. Ik merk dat ik nog steeds power in de benen heb. Misschien is dat voor andere renners anders. Dat is voor mij mooi om mee te nemen naar de toekomst. Deze Vuelta is verder voor mij nu een ontdekkingsreis. Ik ga kijken hoe m'n lichaam reageert in een derde week van een grote ronde waarin ik voor het klassement ga."

Vuelta a España
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022