Merijn Zeeman over vorm Van Aert: 'Niet top, top, top zoals in Tour, maar goed genoeg om wereldkampioen te worden'

Wout van Aert heeft vier koersdagen gehad richting het WK. Daarin won hij één koers, werd hij twee keer tweede en eenmaal vierde.

training Belgian cycling team - 2022 UCI Road WC

Omdat Van Aert altijd op de afspraak is, lijkt het of hij zich heel het jaar door smijt, maar sportief directeur Merijn Zeeman legt in Het Nieuwsblad uit dat dat een misverstand is. "Hij koerst weinig. We periodiseren zijn seizoen zo veel mogelijk, met tussendoor veel aandacht voor rust, herstel en werk aan de basis. Dat maakt dat je na de Tour niet gelijk in een WK-voorbereiding kunt stappen."

Van Aert heeft niet zo intens naar het WK toegeleefd als naar de Tour de France. "De consequentie is dat Wout nu niet top, top, top is zoals in de Tour de France. Toen hebben we in de voorbereiding alles uit de kast gehaald, met niet één maar twee hoogtestages vooraf. Dat kon nu niet, maar Wout is zeker wel goed. Goed genoeg om wereldkampioen te worden."

Contractverlenging

Onlangs verlengde Van Aert zijn contract tot en met 2026 bij Team Jumbo-Visma. De langetermijnplanning ligt nog niet vast volgens Zeeman. Onlangs liet de Belg weten de Tour de France best eens over te willen slaan. "Wout heeft inderdaad laten vallen dat hij niet elk jaar de Tour zal rijden, maar dat bedoelde hij in de algemene zin. Niet specifiek voor 2023."

Voorlopig blijven de grote klassiekers de belangrijkste doelen. "Luik-Bastenaken-Luik is daarbij gekomen, maar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix springen erbovenuit. Zolang die doelen niet zijn afgevinkt, zullen die bovenaan zijn lijstje staan."

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022