HomeColumnsColumn | Shirin fietst maar door en door: is ze niet stiekem...

Column | Shirin fietst maar door en door: is ze niet stiekem een Duracell-konijn?

Onze redacteur is diep onder de indruk van Shirin van Anrooij. Wanneer zit ze niet op de fiets? Of zijn er soms twee Van Anrooijs? Zoniet dan moeten we onze hoed diep afnemen voor haar.

Na het WK in Australië dacht ik dat ze minimaal een maand haar fiets – wegfiets of crosser – niet aan zou raken. 20 jaar pas en ze fietst maar door. Shirin van Anrooij is niet alleen een enorm talent, ze lijkt ook onvermoeibaar.

Gisteren keek ik naar de uitslag van de Kermiscross in Ardooie en daar stond haar naam alweer. Tweede. Achter de Hongaarse Blanka Vas, die al een paar crossen verder is en dus een hoger vormpeil heeft. Tenminste, dat mag ik toch hopen.

Dat ze na dat WK toch wel twee weekjes vakantie heeft gehad en pas net weer op de crosser zit. Waar bij de mannen Wout van Aert en Mathieu van der Poel naar verwachting pas zo eind november hun rentree maken in het veld, is Shirin er nu al weer bij. Ongelofelijk, maar waar.

Jetlag

Ik weet nog dat ik aan het begin van het wegseizoen ongeveer hetzelfde dacht toen ik haar half februari in de uitslagen van de Ronde van Valencia voor vrouwen tegenkwam. Twee weken na het WK veldrijden in Fayetteville. In Amerika nota bene – de meeste mensen zouden na die twee weken net een beetje bekomen zijn van de jetlag.

Na die Ronde van Valencia reed Van Anrooij een bijzonder sterk seizoen op de weg. Vaak in dienst van haar oudere ploeggenoten bij Trek-Segafredo wist ze zichzelf ook in de (sub)top van de WorldTour-koersen te handhaven. Ze werd negende in de Strade Bianche en reed naar de witte jongerentrui in de Tour.

Ze pakte bijna de Nederlandse titel op de weg, werd achter ploeggenote Ellen van Dijk tweede bij het NK tijdrijden en greep bij de beloften twee Europese titels (tijdrijden en op de weg, die in het veld had ze al).

Een seizoen om u tegen te zeggen, maar wat dus vooral opvalt is dat ze als 20-jarige al zo enorm veel rijdt. Ik ga ervan uit dat ze bij Trek-Segafredo en crossbroertje Trek-Baloise weten wat ze doen; blijkbaar heeft ze zo’n grote motor dat ze dit allemaal al aankan.

Complotdenker

Of, en nu neemt de complotdenker in me het even over (ik zal de reptielen erbuiten proberen te houden..), is Van Anrooij een robot? De fietsende versie van een Duracell-konijn. Eventjes nieuwe batterijen erin en daar gaat ze weer! Nu door de modder in plaats van over het asfalt.

Wat ook nog kan: er zijn twee Van Anrooijs. Een tweeling. Ze komt/komen immers uit Zeeland en daar wordt meer door tweelingen op hoog niveau gefietst (de broers Van Dijke bij Jumbo-Visma). De Shirins verdelen het keurig. Als de een door de modder ploegt, laadt de ander zich weer op voor het wegseizoen. Zoiets.

We bewieroken Mathieu van der Poel en Wout van Aert omdat ze zowel op de weg als in het veld rijden, maar we zouden onze hoed nog veel dieper mogen afnemen voor Shirin van Anrooij. Want zonder tegenbericht ga ik er toch nog maar even vanuit dat er maar eentje is. Één heel goede en sterke Shirin van Anrooij, waar we nog veel plezier van gaan hebben.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

Column | De veldritkalender zou drastisch hervormd moeten worden

Onze redacteur draagt veldrijden een warm hart toe en vindt het hartstikke leuk om naar te kijken en daarom wil hij... minder veldritten.

Column | Van Aert is buitenaards, zijn palmares net iets minder

Wat een fantastisch wegseizoen heeft Wout van Aert ons weer bezorgd. Telkens opnieuw slaagt...

Column | Speciaal voor de NOS: 5 Ultieme bewijzen waaruit blijkt dat veldrijden toch echt veel leuker is dan schaatsen

Zondagmiddag plofte ik na zelf een heerlijk rondje over het asfalt gefietst te hebben...