Morgen voorstelling parkoers Tour de France: dit is al uitgelekt over de route

Nog een dagje wachten en dan is de presentatie van het Tourparkoers, maar wij hebben nu al de belangrijkste cols en meer voor je!

Tour de France 2022 stage 21

Donderdag vindt in Parijs de presentatie van het parkoers van de Tour de France (en de Tour de France Femmes) plaats. Maar wij hebben hieronder al even verzameld wat uitgelekt is over de route - het Grand Départ in Baskenland is al officieel bevestigd.

Start in Baskenland

De Tour de France van 2023 begint dus met drie ritten in het fraaie Baskenland. Start- en aankomstplaatsen van die ritten liggen ook al vast. De Tour begint op zaterdag 1 juli met een rit in lijn van Bilbao naar Bilbao. De rit kent meteen enkele pittige Baskische klimmetjes.

Hetzelfde geldt voor de rit die zondag 2 juli op het programma staat: Vitoria-Gasteiz - San Sebastian. In beide ritten is de aankomst niet heuvelop; in etappe 2 ligt de aankomst na afdaling van de bekende Jaizkibel. Etappe 3 op maandag 3 juli gaat van Spaans Baskenland (Amorebieta-Etxano) naar Frans Baskenland (Bayonne) en heeft een wat vlakkere finale (maar ook weer niet pannekoekplat).

Pyreneeën

Vrij kort na de passage door Baskenland duiken we - logischerwijs - de Pyreneeën in. Maar het wordt wordt met twee bergritten een korte passage. Wel worden bekende cols als de Tourmalet, Aubisque en Marie Blanque hoogstwaarschijnlijk aangedaan. Woensdag 5 juli is er naar verluidt een aankomst bergop op de Pont d'Espagne, een klim met behoorlijk steile stukken.

Puy de Dôme

Op zondag 9 juli sluiten we de eerste week vermoedelijk af met een aankomst op de beruchte Puy de Dôme in het Centraal-Massief. De oude vulkaan is kort maar steil en er werd al heel wat Tourgeschiedenis geschreven. De klim werd een hele poos niet aangedaan door de Tour omdat het er smal is - de aanleg van een toeristentreintje naar boven heeft die situatie niet verbeterd.

Op de laatste kilometers zal geen publiek aanwezig zijn, omdat het tevens een beschermd natuurgebied is. We schreven al eerder over dit hardnekkige gerucht - meer info over de rit hieronder.

Alpen en Jura

Na een rustdag in het nabij de Puy de Dôme gelegen Clermont-Ferrand trekt het Tourcircus naar de Jura en Alpen. Op de Franse nationale feestdag 14 juli is er waarschijnlijk een aankomst bergop op de Grand Colombier. In een etappe naar Morzine (zaterdag 15 juli) is de zware Col de Joux Plane de scherprechter. Ook de zware en hoge (2300 meter) Col de Loze zou nog op het programma staan.

Tijdrit en laatste bergrit

De tijdrijders moeten het volgens de geruchten doen met één rit tegen de klok, die plaats zou vinden op 18 juli. Dus niet zoals vaak op de voorlaatste dag - al zijn er ook geruchten die daar juist wel melding van maken). Maar de meeste Tourparkoersroddelaars gaan er vanuit dat er op de voorlaatste dag een Vogezenrit op het programma staat.

Daar staat een rit naar Le Markstein (Grand Ballon) op het programma, die we nog kennen van de Tour de France Femmes van vorig jaar. De mannen zouden 'm wel via een nieuwe veel steilere kant gaan bedwingen. Een pittig ritje aan het einde dus!

Sprinters

Het is lastig om op basis van aankomstplaatsen te bepalen wat precies een sprintrit is en wat niet, want er kan maar zo een kort hellinkje voor de finish liggen waardoor de Jakobsens en Groenewegens van deze wereld kansloos zijn, maar de aankomsten in Nogaro (4 juli), Bordeaux (7 juli), Moulin (12 juli) en natuurlijk Parijs op de laatste dag zouden sowieso een kolfje naar de hand moeten zijn van de snelle mannen.

Tour de France Femmes

Over het parkoers van de Tour de France Femmes is veel minder uitgelekt dan over de Tour voor mannen, maar de vrouwen zouden niet meer van start gaan in Parijs. Volgens bronnen is Clermont-Ferrand de plaats van handeling voor het vertrek. Er zijn speculaties over een (ploegen)tijdrit en een aankomst op de Tourmalet.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022