Opvallend: beeld laat zien hoe parkoers Tour 2023 precies de grenzen van bezet Frankrijk uit WOII volgt

Is dit bewust of toeval? De gelijkenis in de afbeelding tussen de route en de grens met bezet Frankrijk uit WOII is in ieder geval bijzonder!

Tour de France 2022 stage 19

De koers en de wereldgeschiedenis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk bijvoorbeeld aan Gent-Wevelgem in Flanders Field, waarbij de koers dwars door de loopgraven - niet letterlijk natuurlijk - van de Eerste Wereldoorlog rijdt.

Of wat te denken van de roadmovie die Laurens ten Dam en kompanen maakten over de rol die de Italiaanse wielerheld Gino Bartali in de Tweede Wereldoorlog speelde (hij smokkelde als verzetsman valse identiteitsbewijzen voor Joodse burgers in het frame van zijn fiets).

Die Tweede Wereldoorlog heeft schijnbaar de parkoersbouwers van de Tour van komend seizoen ook geïnspireerd, want de route vertoont wel heel grote gelijkenissen met de grenslijn tussen het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk en het andere deel van Frankrijk. Een tweet van Edward Pickering laat dit perfect zien.

Overigens is de term Free Zone misschien niet helemaal de juiste aangezien die free zone de facto een Duitse marionetstaat was die we ook wel onder de naam Vichy-Frankrijk (naar hoofdstad Vichy) kennen, met maarschalk Petain aan het bewind.

Pelotonpraat
  • Beeld: Cor Vos