'Diable Ruud' fietste al 216 keer de Ventoux op (en droeg zijn laatste beklimming op aan iemand die dat ook deed)

216 keer dat kale monster op! Lees het verhaal van Ruud (en ook dat van Monsieur Ventoux Roland Hurtecant).

Zouden er veel bergen zijn met een eigen website? Vermoedelijk niet. Het geeft de mythische status van de Mont Ventoux onder wielrenners goed aan, want met de website dekaleberg.nl heeft de Reus van de Provence er wel eentje.

Op het Twitteraccount dat bij de website hoort, verscheen eind oktober het bericht dat het 'Diable Ruud' was gelukt om de Mont Ventoux maar liefst 216 keer te beklimmen - uiteraard niet achter elkaar zoals je bij Alpe d'HuZes doet, maar gewoon in z'n leven..

Ruud de Bont, zoals-ie zonder de fraaie bijnaam heet reed deze 216e keer naar boven met zijn vrouw Onja. De Brabander droeg deze beklimming op aan Roland Hurtecant, die de kale berg tot z'n dood ook 216 keer bedwong.

Op dekaleberg.nl staat een stuk van oprichter/beheerder Lex Reurings over die Hurtecant. De Belg verkreeg de titel Monsieur Mont Ventoux onder meer door de het evenement Brugge-Mont Ventoux te organiseren, 40 edities lang een evenement voor fietsavonturiers.

Hurtecant fietste tot ver na z'n zeventigste door en wist dus uiteindelijk 216 keer de top te bereiken. In 2019 overleed hij op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zijn as werd uitgestrooid over de kale berg zelf. Op de berg staat ook een monument voor Hurtecant.

900 beklimmingen

Overigens is de 216 keer van Diable Ruud en Monsieur Mont Ventoux nog lang niet het hoogste aantal keren dat iemand de Ventoux is beklommen. Faustino Giudicci alias Ventounissimo is 71 en stond inmiddels 900 keer op de top. Hij wil gaan voor de 1910 keer. Inderdaad, de hoogte van de Ventoux.