Rik Van Looy adviseert Van Aert: 'Ik vind dat hij naar een ploeg moet die exclusief voor hem rijdt'

Wout van Aert is zonder meer een van de beste renners van het moment, maar Rik Van Looy zou een en ander graag anders zien bij zijn streekgenoot.

World Championships elite men - Road - 2022

De Keizer van Herentals. Nee, dat was niet Erwin Vervecken of Paul Herygers, zelfs niet Wout van Aert. De Keizer van Herentals is de bijnaam van Rik Van Looy. Een van de grootste wielrenners ooit. Winnaar van twee WK's, van alle monumenten. Van ritten in alle grote rondes. In gesprek met Bahamontes vertelde hij over Van Aert, die in de smaak valt bij hem.

Al vindt hij niet dat beide carrières vergelijkbaar zijn. "Zeg dat Wout eerst eens drie keer Parijs-Roubaix en twee keer het WK wint... Begrijp me niet verkeerd: Van Aert is een geweldige coureur. En zoals er dit jaar gereden is in de Tour, had hij misschien zelfs kunnen winnen. Maar noem mij eens één ploeg die het Jumbo-Visma moeilijk heeft gemaakt? Goed nadenken! Geen één."

Tijden zijn volgens Van Looy sowieso niet te vergelijken. "Vroeger waren wij individuen die wilden winnen voor onszelf, nu zijn renners pionnen in dienst van een ploeg. Als ik een goede dag had, reed ik geen tien kilometer op kop voor iemand anders. Daarom vind ik dat hij naar een ploeg moet die exclusief voor hem rijdt, als absolute kopman, en waarmee hij zich vooral op de klassiekers moet richten."

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022