HomeAchtergrondWieleranalist ziet probleem voor Thymen Arensman als klassementsrenner: 'Hij is allergisch voor...

Wieleranalist ziet probleem voor Thymen Arensman als klassementsrenner: ‘Hij is allergisch voor steile klimmen’

Een data-analist nam de cijfertjes door en ontdekte de achilleshiel van Arensman, maar toch ziet hij ook hoop voor de Giro (waar Arensman aan het vertrek zal staan volgens hem).

Thymen Arensman kende een prima seizoen waarin hij in de Giro al dichtbij een ritzege was, maar in de Vuelta pas echt uitpakte en de Koninginnenrit naar de Sierra Nevada pakte en ook nog eens zesde werd in het algemeen klassement.

Neerlands klassementshoop in bange dagen rijdt komend seizoen in dienst van INEOS (hij komt over van DSM). Daarmee verkast hij naar de ploeg die met Egan Bernal en Geraint Thomas twee groterondewinnaars in dienst heeft. Maar de ploeg lijkt het komend seizoen moeilijk te gaan krijgen tegen het geweld van Pogacar, Vingegaard en Evenepoel.

Karlis Ozols, wieler- en data-analist voor de website Lantern Rouge nam alle klassementsrenners die komend seizoen voor de Britse ploeg rijden uitgebreid onder de loep en maakte een analyse.

‘Allergisch voor steile klimmen’

Daarbij passeert natuurlijk ook Thymen Arensman de revue. Ozols heeft na het bestuderen van alle data het zwakke punt van de jonge Nederlander (22) ontdekt.

“Hij is erg lang, meer dan 1 meter 90, en allergisch voor steile klimmen. Hij heeft nog niet goed gepresteerd in klimmen die gemiddeld boven de 8 procent waren. Hij is meer in z’n doen op klimmen van zo’n 6 procent, zoals het laatste deel van de Sierra Nevada, waar hij zelfs als vluchter wegreed van de groep der favorieten.”

Volgens Ozols is dat een behoorlijk probleem. “In het huidige tijdperk kunnen ook de beste klimmers prima tijdrijden. Arensman is een renner die steady kan klimmen en een excellente tijdrit heeft. Misschien kan hij verbeteren na z’n overstap van DSM naar INEOS. Z’n klimniveau is niet significant beter geworden na z’n tweede plaats in de Ronde van de Toekomst van 2018, achter Tadej Pogacar.”

Giro

Toch ziet Ozols wel kansen voor Arensman, want hij weet al welke grote ronde hij gaat rijden. “INEOS heeft ‘m ingepland voor de Giro en die heeft drie tijdritten. Bovendien zal er daar waarschijnlijk een zwakker deelnemersveld aan de start staan omdat klimmers die niet zo goed kunnen tijdrijden naar de Tour zullen trekken. Hij kan het podium halen in de Giro.”

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Jan Bakelants over zijn Unbound Gravel: ‘Het was net een cursus pottenbakken, ben onderweg in koelbox met ijs gaan zitten’

We belichtten al de avonturen van Thijs Zonneveld (dat liep op z'n zachtst gezegd...

2.Pro? 1.WT? 2.1? Wat betekenen die codes bij wielerwedstrijden toch precies? Uitleg!

Zie je ook wel 's die codes staan bij wedstrijden, maar weet je niet helemaal hoe het zit? Hieronder vind je het antwoord.

Meer zoals dit

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

2.Pro? 1.WT? 2.1? Wat betekenen die codes bij wielerwedstrijden toch precies? Uitleg!

Zie je ook wel 's die codes staan bij wedstrijden, maar weet je niet helemaal hoe het zit? Hieronder vind je het antwoord.

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...