Sven Nys omringd door 'Ollanders' en dat bevalt: 'Hou van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel

Zijn Baloise Trek Lions kleurt oranje en dat vindt Sven Nys geen enkel probleem. Hij legt uit waarom (maar is niet alleen maar positief over het Nederlandse wielrennen)

training Belgian Cyclocross in USA 2022

Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en David Haverdinge. Deze Nederlandse crosstoppers (in wording) crossen allemaal voor het Baloise Trek Lions van Sven Nys. Zo onderhand een Nederlandse vesting dus, waarin alleen zoon Thibau nog een Vlaamse topper is.

Sven Nys vindt het echter geen enkel probleem dat zijn Lions oranje kleuren. Hij kan perfect werken met de Nederlanders in zijn ploeg, zo vertelt hij in een interview met De Telegraaf.

"Ik moet zeggen dat het me heel goed bevalt met zoveel Nederlandse coureurs. Het klikt heel goed. Ik houd van een open en directe communicatie en die heb je met Nederlanders heel snel. Een Vlaming is iets gereserveerder en kun je ook niet altijd direct op iets aanspreken."

Overigens is het geen bvewuste keuze dát er zoveel Nederlanders bij hem rijden. "Dat is zo gelopen. Als je eenmaal toppers als Van der Haar en Brand in het team hebt, dan zijn hun landgenoten ook sneller geneigd die stap te maken"

Nederlandse wielercultuur

Nys werkt dus graag met de Nederlandse talenten en ziet ook dat er veel goed geregeld is. "Je mag niet onderschatten in welke mate Nederlandse kinderen kunnen beschikken over de mogelijkheden om te gaan fietsen. Er is een goede infrastructuur van fietspaden en er is een breed aanbod van verenigingen om te beginnen met wielrennen."

De Kannibaal van Baal deelt ook een pluim uit aan het project van Richard Plugge en Merijn Zeeman. Niet alleen voor wat betreft de topsportploeg. "Jumbo-Visma is belangrijk. Zij steken veel tijd, geld en energie in kennismaking met de wielersport."

Maar hij ziet ook dat er in zijn eigen Vlaanderen meer prioriteit wordt gegeven aan de wielersport. "In Vlaanderen is de overheid veel meer bereid de wielersport te ondersteunen. In Nederland zullen jullie werk hebben om de wielersport een goede infrastructuur te laten behouden met toenemende regels en minder politie-inzet."

Achtergrond
  • Photo: Alex Whitehead/SW Pix/Cor Vos © 2022